2.408
47

Bestuurder FNV

Leo Hartveld zit sinds 2006 in het bestuur van de FNV. Daarvoor werkte hij onder meer bij vakbond FNV Bouw en in het onderwijs. Hartveld gaat over de financiën en komt samen met de FNV-leden en de FNV-collega’s op voor goede afspraken om mensen die werkzoekend zijn aan koopkracht en echte banen te helpen. Kernwoorden: solidariteit en rechtvaardigheid.

Echte banen door Dagobert Duck-taks

Solidariteit is wat Nederland nu nodig heeft

Als de man met een half miljoen euro op de bank, hierover ruim een procent meer belasting betaalt, dan kan straks de ontslagen winkelmedewerker weer aan het werk. Als je zo enorm veel geld hebt, is één procent maar een schijntje. Maar voor de winkeliers en al die mensen die werk zoeken, betekent zo’n Dagobert Duck-taks een wereld van verschil. Want als de allerrijksten iets meer meebetalen aan onze belastingpot, levert dat miljarden op. En dat is precies wat onze economie nodig heeft.

Met een werkloosheid van bijna 650.000 mensen is het belangrijk dat er eerlijke maatregelen komen om echt uit de crisis te komen. Dat is nodig voor onze economie, maar dat is vooral ook nodig voor al die mensen die thuis in onzekerheid zitten. Werk is gewoon ontzettend belangrijk. Meedoen aan de maatschappij, samenwerken met collega’s, iets opbouwen, trots zijn op je vak. Mensen hebben ook behoefte aan zekerheid, zodat ze een huis kunnen kopen, op vakantie kunnen, een gezin kunnen stichten. Er zijn zoveel mensen die dolgraag aan de slag willen. Er moet dus snel een oplossing komen.

Balans
Vandaar dat wij als FNV twee soorten oplossingen voorstellen voor ons belastingstelsel, die de balans moeten herstellen tussen wat er over kapitaal en over arbeid wordt betaald. Het is belangrijk dat de lasten op arbeid naar beneden gaan. Werknemers kunnen meer uitgeven als zij minder belasting betalen. Winkeliers en bedrijven zullen daar meteen de vruchten van plukken, met als gevolg meer echte banen en dus een groeiende economie. De tweede oplossing: als de overheid minder geld binnenkrijgt doordat mensen minder belasting betalen over hun werk, kan dat heel gemakkelijk worden aangevuld door de Dagober Duck- taks én door de winsten van bedrijven meer te belasten.

De zwaardere belasting op vermogens stellen wij voor vanaf een ton vrij vermogen. De eigen woning zit daar dus niet bij. Deze vermogens worden licht extra belast. Het zwaartepunt ligt bij de vermogens van enkele tonnen. Hierover wordt nu 1,2 procent belasting geheven, en in ons voorstel 2,4 procent. Van de allerrijksten verwachten wij een grotere bijdrage aan de economie. Dat is ook niet zo raar als je bedenkt dat het huidige belastingstelsel de afgelopen tijd een stuk oneerlijker is geworden. Aan de ene kant zie je dat bedrijven en aandeelhouders steeds minder belasting hoeven te betalen. Terwijl werkenden, die al steeds minder koopkracht hebben, juist meer en meer belasting betalen. Het gevolg is een grotere kloof tussen de hoogste inkomens versus de lage en de midden-inkomens.

Koopkracht
De oplossingen van de FNV staan niet op zich. Ze maken deel uit van het banenplan van de FNV, waarin we ook pleiten voor een eerlijke verdeling van werk. En waarin we de overheid oproepen om juist te investeren in onderwijs en zorg. En denk ook aan onze looneis; als iedereen er 900 euro bij krijgt, betekent dat ook vooral meer koopkracht voor de mensen die het nu het zwaarst hebben.

De oplossingen die de FNV voorstelt, zijn een voorbeeld van solidariteit. Dat is wat Nederland nu hard nodig heeft.

Geef een reactie

Laatste reacties (47)