3.871
80

Geboren 1969, Rotterdam. Vertaler. Woonachtig in het zuiden van Italië.

Echte Mannen

Hulpeloze slachtoffers van de lokroep van de Vrouwen in Sexy Jurken. Want hé, zo zijn wij mannen nu eenmaal

Beste mannen. Medekerels. Wat is de essentie van mannelijkheid? Wat heb je als je tussen drie verdedigers door pingelt en die bal toch langs hun keeper weet te krijgen? Wat heb je als je je 18 meter lange vrachtwagencombinatie na 14 uur onafgebroken snelweg zonder krasjes door een Italiaans dorpje weet te wurmen? Wat heb je als je je hele gezin redt door precies op tijd dat ongeluk vlak voor je op de A13 te ontwijken?

Mannen
cc-foto: Martin Benavides

Controle, heren. Controle is de essentie van wat wij mannelijk vinden. Gillette belooft het je, alle auto- en bandenmerken beloven het je, Suit Supply belooft het je: hier komt De Man en hij heeft grip op de situatie. Hij haalt zijn hand langs zijn stevige maar gladde kin en wijkt dan ontspannen uit voor een gevaar op de weg met een manoeuvre waar rallykampioenen jaloers op zouden zijn. In zijn pak dat zegt dat hij de baas is.

De Man is geweldig. Althans… in reclames.

In het echte leven niet. Want als een actrice op een awardgala een te blote jurk draagt, dan geeft ze minstens ‘verwarrende signalen’ af als ze tegelijkertijd een punt wil maken over ongewenste seksuele intimidatie. De vrouw die geen seksuele intimidatie wil, moet zich dus zedig kleden. Want de mannen die op zulke gala’s komen, worden oncontroleerbaar hitsig van al die décolletés en al die transparante stoffen. Hulpeloze slachtoffers van de lokroep van de Vrouwen in Sexy Jurken. Want hé, zo zijn wij mannen nu eenmaal.

Waar is nu die controle? Waar is die grip? Ik weet niet hoe het met jullie zit, beste kerels, maar ik ben het kotsbeu om door nota bene andere mannen te worden weggezet als een slapjanus die zichzelf niet in bedwang heeft. Ik wil niet meer horen dat vrouwen rekening moeten houden met mijn oerdriften. Ik ben geen handelingsonbekwame holbewoner en ik word dat ook niet van de blote schouders van Penelope Cruz. De beeldschone Penelope Cruz. Dat u niet denkt dat ik blind ben, of ongevoelig voor vrouwelijk schoon.

Ik heb controle. Ik heb grip op de situatie. En dat is echt een overstatement van jewelste, want verdomme mannen, zo moeilijk is het niet om je beschaafd te blijven gedragen. De lat wordt niet eens heel erg hoog gelegd. Niet hoger dan, laten we zeggen, Penelope Cruz beeldschoon noemen in plaats van ik zou ‘r doen te schrijven.

Als een dergelijk niveau van zelfbeheersing al te veel is, dan moet je misschien niet willen spreken uit naam van de man. Want dan ben je gewoon nog een jochie.

Geef een reactie

Laatste reacties (80)