2.300
51

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Echte universiteiten alleen voor rijkeluiskinderen

Plannen Pvda funest voor kinderen zonder kapitaal...

Als het aan Jet Bussemaker ligt dan komen voortaan ‘alle’ slimme kinderen in aanmerking voor de beste studie maar… wie betaalt de rekening?

Net als honderd jaar geleden wordt een serieus academisch diploma weer het privilege voor rijkeluiskinderen. Daar heeft minister Jet Bussemaker (natuurlijk PvdA) de afgelopen weken de grondslag voor gelegd.

Onder het mom van een experiment mogen enkele universiteiten zogenaamde ‘honourstracks’ opzetten voor zeer slimme studenten. Dat is het probleem niet. Het probleem is dat van hen een veel hoger collegegeld gevraagd mag worden omdat zij op deze manier beter onderwijs zouden krijgen. Als we nu ook nog weten dat de overheid bij studenten die een tweede master doen de totale kosten in rekening brengen, dan zien we hoe excellent onderwijs een buitengewoon dure liefhebberij dreigt te worden. 
Een rentedragende lening dan? Zie dat maar eens terug te verdienen als je begint met een schuld van tonnen.

Natuurlijk blijven de ‘gewone’ hogere opleidingen bestaan maar de waarde van de daar behaalde diploma’s en graden zal zeker devalueren als de afgestudeerden moeten concurreren met de rijkeluiszoontjes van het zogenaamd ‘excellente’ traject. Zo krijgt een graad aan hbo en universiteiten ongeveer de betekenis van het huidige VWO-diploma: het klinkt mooi maar je koopt er niet veel voor.

Rond 1900 telde heel Nederland nog geen 2000 studenten. Ze hadden rijke papa’s en hun kostje was gekocht. De PvdA is bezig een vergelijkbare toestand opnieuw in het leven te roepen. 

Gelukkig kan de situatie gemakkelijk worden rechtgezet: van studenten aan bijzondere trajecten wordt géén hoger collegegeld gevraagd. En het volgen van een tweede master wordt niet langer met een torenhoge rekening bestraft. Nederland heeft veelzijdig ontwikkeld talent nodig wil het zich in de eenentwintigste eeuw als serieuze economische macht kunnen handhaven. 

Het heffen van hoge collegegelden op bepaalde opleidingen en van bepaalde studenten is een vorm van verkeerde zuinigheid of zoals de Engelsen het zeggen: het is penny wise and pound foolish.  De VVD zou dit toch moeten begrijpen als deze gedachte blijkbaar de PvdA tegelijk met haar sociale geweten heeft verlaten. 


Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (51)