Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Economen zijn kwakzalvers

  •  
12-12-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
De voorspellende gaven van economen worden dan ook schromelijk overschat
Volgens de Dikke Van Dale is een kwakzalver ‘iemand die het publiek wat op de mouw wil spelden’ danwel ‘iemand die nutteloze middelen toepast ter genezing van de een of andere ziekte of middelen beweert te kennen tegen alle mogelijk ziekten, ofwel iemand die zulke middelen, meestal met veel ophef, te koop aanbiedt’.
Gisteren meldde De Volkskrant dat zowel De Nederlandsche Bank als het Centraal Planbureau hun groeiramingen voor 2013 hebben bijgesteld. De Nederlandsche Bank gaat daarbij uit van 0,6 procent krimp, het Centraal Planbureau houdt het op een zeer beperkte groei. Het moge duidelijk zijn: onze knapste economische koppen (overigens inclusief die in de private sector) zijn het doorgaans oneens over toekomstige economische ontwikkelingen. De economische ramingen moeten dan ook eerder worden gezien als wijsheid achteraf dan als een heldere toekomstvoorspelling.
Dit is waar economie als wetenschap tegen haar eigen grenzen aanloopt: omdat economie over alles gaat, zijn er eindeloos veel variabelen waardoor onmogelijk is vast te stellen welke kant de economische conjuntuur op zal gaan. Economen zijn geen waarzeggers, al voorspellen ze er bij DNB en het CPB lustig op los, als kaartje-leggers op de kermis. Maar waar reguliere wetenschappers nieuwe stellingen onderbouwen met bewijs uit proeven, is dit voor economen niet mogelijk.
De voorspellende gaven van economen worden dan ook schromelijk overschat. Sterker, economische ontwikkelingen, evenals politieke, zijn niet te vangen in een toekomstmodel. Dit blijkt onder meer uit het feit dat de crisis van de afgelopen jaren door weinigen werd voorspeld. Niemand weet wat er volgende week gaat gebeuren, laat staan volgend jaar. Wie had 9/11 kunnen voorspellen? Dit alles maakt economen tot de kwakzalvers van de wetenschap. En hoewel economie vaak wordt voorgesteld als een natuurverschijnsel met bijhorende wetmatigheden, blijkt daar in de praktijk vaak bitter weinig van. Als wetenschap is economie in hoofdzaak het bedrijven van wijsheid achteraf. Economie is net voetbal.

Meer over:

kijk nou, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.