Laatste update 13:51
5.844
79

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Economisch terrorisme

Het patent op Ethiopische teff van twee Drenthen is een moderne uiting van de VOC-mentaliteit.

Hans Turkensteen en Jan Roosjen uit het Drentse Hooghalen zijn erin geslaagd miljoenen Ethiopische boeren een stevige loer te draaien. Zij slaagden erin patent te krijgen op de graansoort teff, dat Ethiopische boeren al duizenden jaren lang verbouwen. Eerst in Nederland, later ook nog in een aantal andere landen. Zonder dat zij er tussen zitten kunnen van teff geen producten worden gemaakt. Dat is een uiterst lucratieve zaak voor beide heren want het Ethiopische graan biedt vele mogelijkheden, is uiterst gezond, en is daarnaast ook nog glutenvrij. Slim gedaan om een arm land met honderd miljoen inwoners zo de pas af te snijden.

Hans Turkensteen en Jan Roosjen uit Hooghalen, onthoud die namen. Oogluikend staan zij toe, meldde het Journaal dinsdagavond, dat Ethiopische restauranthouders zonder hun toestemming de traditionele pannekoeken bakken waarop zoveel van hun gerechten worden geserveerd. Oogluikend deden zij dat, de goeierds.

Diefstal
Hoe moet je dat kwalificeren? De actie van Hans Turkensteen en Jan Roosjen, deze Nederlanders van stavast, deze Drenthen pur sang, is al aangeduid als diefstal. Op de een of andere manier dekt die vlag de lading. We hebben te maken met een moderne uiting van de VOC-mentaliteit. Hans Turkensteen en Jan Roosjen, deze onkruiden op de akker van Hooghalen in Drenthe, wandelen in het voetspoor van Jan Pieterszoon Coen.

teffCoen wilde geen kruidnagelenhandel zien, die niet door de handen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie ging. Daarom richtte hij een bloedbad aan onder de boeren die zelf hun zakenpartners wilden uitzoeken. Er vielen zo´n vijftienduizend slachtoffers. Sindsdien organiseerde de loffelijke compagnie zogenaamde hongi-tochten. Men brandde kruidnagelplantages plat die niet onder haar controle stonden.
Tegenwoordig is zulke omhaal niet nodig. Je gebruikt gewoon de wet en een paar advocaten om te voorkomen dat boeren met hun eigen traditionele product doen wat zij willen. Jasje, dasje, op zittingen verschijnen, geen enge bloederige dingen. Grijpstuivertje geven (net als Coen overigens aan de boeren die zich aan de VOC onderworpen): tien euro per ingezaaide hectare en vijf procent van het netto rendement in een fonds voor de boeren als Ethiopië akkoord ging.

Terrorisme
Toch sorteren Hans Turkensteen en Jan Roosjen uit Hooghalen in Drente hetzelfde effect als destijds Jan Pieterszoon Coen. Je hebt trouwens ook in onze tijd bewegingen die op de ouderwetse wijze met de wapens in de hand boeren verhinderen op traditionele wijze hun gang te gaan. Denk bijvoorbeeld aan de FARC of aan de Taliban. U weet hoe we zulke bewegingen aanduiden. Wat Hans Turkensteen en Jan Roosjen uit Hooghalen bedrijven, is economisch terrorisme.

Cc-foto: A. Davey


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (79)