Laatste update 20 januari 2016, 23:33
1.474
32

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Een aanslag op de ziel van Indonesië

De terroristen willen de moderne nationale staat vernietigen

De terroristen die angst en schrik zaaien in Jakarta, wisten goed waar ze toesloegen. De Jalan Thamrin en Sarinah plaza hebben allebei een belangrijke symbolische betekenis. Ze staan voor het moderne, Merdeka Squareonafhankelijke Indonesië zoals dat is gewild door vader des vaderlands Soekarno. De Sarinah – een beetje gemodelleerd naar de Bijenkorf – is min of meer door hem opgericht om met een keten van moderne warenhuizen te laten zien dat Indonesië de moderniteit is ingetreden.

Sarinah is een meisjesnaam. In 1947 publiceerde Soekarno een boek onder deze titel. Het gaat over de rol van de vrouw in de strijd voor de republiek. Sarinah staat dan ook voor de moderne, patriottische en geëmancipeerde vrouw.

Ook de Jalan Thamrin is een schepping van Soekarno, die bouwkunde had gestudeerd aan de Technische Hogeschool in Bandoeng. Deze brede boulevard is genoemd naar een Indonesisch politicus die in de jaren dertig van de vorige eeuw de Nederlandse kolonialen veel hoofdpijn bezorgde. Een van de zaken waar hij naar streefde was de vervanging van de termen ‘Nederlands-Indië’ en ‘Indisch’ door de woorden ‘Indonesië’ en ‘Indonesisch’.

De boulevard loopt van het Merdeka (vrijheids)plein naar het zuiden. Op dat plein zijn belangrijke nationale monumenten te vinden, die eveneens door Soekarno zijn neergezet. Samen met de Jalan Thamrin en omgeving vormt het Jakarta Pusat het nieuwe centrum van de Indonesische hoofdstad. Het moest het alternatief zijn voor het koloniale Hollandse Batavia (dat ten noorden van het Merdekaplein ligt, meer in de richting van de zee) met zijn grachten en zijn bruggetjes.

Natuurlijk was het de bedoeling van de terroristen om westerlingen te treffen en Indonesiërs die zich aan hun levensstijl spiegelen. Ze zijn niet voor niets de Starbucks ingegaan maar ze hadden wat dat betreft in andere delen van de stad net zo goed eilanden van luxe kunnen vinden waar misschien wel meer ongelovigen rondlopen.

Maar deze plek is iconisch. Ze staat voor een Indonesië dat moslimfanatici willen vernietigen: de nationale staat met ruimte voor iedereen, ongeacht geloof, afkomst of geslacht. Ze willen de Pancasila onderuit halen, de vijf ideologische zuilen, die de basis vormen van het moderne Indonesië. Ook die zijn geschapen door president Soekarno. Zelf moslim wilde hij beslist geen theocratie.

Daarom plaatste hij naast de vijf zuilen die het fundament vormen van de islam, zijn eigen vijf zuilen voor Indonesië. Dit zijn ruw vertaald : het geloof in één god, humanisme, volkskracht of de eenheid van Indonesië, democratie door het zoeken naar consensus en sociale gerechtigheid. In één van Soekarno’s monumenten op het Merdekaplein vind je een diorama waarin de leiders van alle Indonesische godsdiensten gezamenlijk gaan voor de onafhankelijkheid. In de ogen van de fanatici die nu een bloedbad hebben aangericht in Jakarta Pusat is dat allemaal duivels en goddeloos. Dit is een aanslag op de ziel van Indonesië.

Beluister dit opiniestuk hier
cc foto: Slices of Light


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (32)