7.170
470

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Een advies aan Alexander Pechtold

Fuck die uiterst rechtse fatwa's. Als we parallellen met het fascisme zien, dan stellen we dat aan de kaak. 

Alexander Pechtold constateert dat in Nederland een rechtse politieke correctheid is ontstaan. Hij ziet in onze maatschappij tendenzen die erg lijken op ontwikkelingen uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw, maar zwijgt daar liever over. Hij is bang dat hij zich dan buiten de discussie plaatst.


Inderdaad, wie constateert dat een bepaald gedeelte van de islamkritiek als twee druppels water lijkt op het antisemitisme van een kleine eeuw geleden, wordt meteen getrakteerd op een koor van godwin-krijsers die denken origineel te zijn als zij twitteren: “Hij ziet de treinen naar het oosten al rijden”.

Toch werd indertijd, in de dagen dat Hitler zijn partij oprichtte, vaak gehoord dat de joden een vijfde kolonne vormden die met hun geld en hun immigratietactieken bezig waren de Europese landen te ondermijnen. Exact zoals dat nu wordt beweerd over de moslims die zich tussen ons zouden nestelen, terwijl oliesjeiks strategisch hun megamoskeeën financieren. Maar nee, als je die parallel laat zien, dan is meteen de beer los. Dan is men beledigd. Dan gaat men tekeer. Dan durven sommigen zelfs te beweren, dat hun opa nog verzetsstrijder was. Alsof die zich niet in zijn graf om zou draaien als hij de opvattingen van zo’n afgedwaalde kleinzoon kende.

Er is maar één antwoord op dit gegeven. Verdonkeremaan nooit de feiten omdat ze door je tegenstanders niet worden geaccepteerd. Laat die niet tot een taboe verklaren. In hun blinde haat beginnen de rechtse bloggers en hun meest talentloze napraters steeds meer te lijken op ayatollahs, mullahs en de door hen zo gevreesde haatpredikers: die proberen ook van alles en nog wat dat zij liever niet horen haram te verklaren.

Laten we het volgende afspreken: fuck die uiterst rechtse fatwa’s. Als we parallellen met het fascisme zien, dan stellen we die aan de kaak. Hoe haram Wilders en zijn meelopersvolk dat ook verklaren.

Het is  een kwestie van je niet opzij laten duwen door dat uiterst rechtse schorem dat hun valse normen aan jou op wil leggen. Natuurlijk krijg je een hoop gegodwin, als je eens een keertje zegt waar het op staat maar dat komt steevast van fout volk waar je voor moet uitkijken als het behoud van de democratie je lief is. Zo eenvoudig, helder en waarachtig is dat. Over wie gaat het dan dan? Over de PVV, die nota bene de meeuw, symbool van de NSB, heeft herontdekt als politiek symbool. Over de twitterati en de bloggers die de term ‘dobberneger’ wel een geslaagde blijk van vrije meningsuiting vinden, en vooral over de laffe honden die zeggen dat zij nooit op de PVV zouden stemmen maar hoe al dat pamperen van minderheden of stukjes zoals dit de PVV in de hand spelen. Die zijn het ergste. Die zijn, als puntje bij paaltje komt, het gevaarlijkst voor het behoud van de vrijheid in Nederland. Een democratie gaat ten onder aan de slijmerige meelopers, aan het ‘tut, tut’-volk. Dat heeft de geschiedenis ons geleerd. 

Bij de video: de echte sound van het Derde Rijk. Met onze getalenteerde landgenoot Johannes Heesters 

Beluister dit opiniestuk hier 

De Meesterwerken met Alexander Pechtold is op donderdag 11 juni om 21.15 uur te zien op NPO2.


Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (470)