1.171
8

Journalist, schrijver

Maria Genova is journalist en schrijver. Met haar debuutroman 'Communisme, sex en leugens' over het leven van gewone mensen achter het IJzeren Gordijn won ze de Looier Debutanten Prijs. Haar nieuwste boek is 'Man is stoer, vrouw is hoer' en gaat over de wereld van prostitutie, loverboys en vrouwenhandel.

Een afschuwelijke trend naar anti-boeken

Verloopt de trend van anti-boeken parallel aan de blog-cultuur? Maar een boek is geen blog waarin je alles mag roepen.

Het verhaal van Maria Mosterd, die op twaalfjarige leeftijd door een loverboy tot prostitutie werd gedwongen, klopt niet. Dat zegt misdaadjournalist Henk Jan Korterink. Haar boek ‘Echte mannen eten geen kaas’ opende veel mensen de ogen voor het grote loverboysprobleem in Nederland en werd een gigantische bestseller.

Ik vind het altijd een beetje verdacht als iemand na zo’n succes met een anti-boek komt. Dat riekt naar commerciële uitbuiting. Maar misschien speelt er iets anders, want ik bespeur ook een duidelijke trend naar tegenboeken. Best een trieste ontwikkeling eigenlijk: om boeken met anti-boeken te bestrijden in plaats van met kritische artikelen of ingezonden brieven als daar een aanleiding voor is. Een goed boek schrijven kost minstens een jaar en ik vraag me af wie de mensen zijn die al hun creatieve energie in een anti-boek stoppen. 
Ik ben de laatste die beweert dat de waarheid bestaat, want de waarheid wordt altijd gekleurd door je ervaringen, maar om boeken met boeken te bestrijden vind ik een belediging voor de lezers (die debielen gaan we nu even door middel van een anti-boek de waarheid vertellen). 
In boeken mag je veel meer zeggen dan in de krant en misschien verloopt de trend van anti-boeken parallel aan de blog-cultuur. Iedereen zijn blog en iedereen zijn mening. Maar een boek is geen blog waarin je alles mag roepen. Dat werd onlangs pijnlijk duidelijk toen schrijfster Marja Bontekoe veroordeeld werd tot rectificatie naar aanleiding van een stroom publicaties over haar anti-boek ‘De Dossiers Lakeman’. Ze mocht Lakeman, die opkwam voor de belangen van de gedupeerden van DSB Bank, niet langer als bedrieger betitelen.
Binnenkort verschijnt het anti-boek van Korterink, waarin hij Maria Mosterd van broodje-aapverhalen beschuldigt. Als hij slechts een klein gedeelte van de ruim 250.000 lezers van ‘Echte Mannen eten geen kaas’ binnenhaalt, heeft hij al een bestseller. Volgens Korterink is het niet aannemelijk ‘dat politie en gezagsdragers in Nederland meedoen met het toedekken van dit soort praktijken’. Helaas zijn er te veel dingen niet aannemelijk en toch gebeuren ze wel. Toen Anna uit het boek ‘Man is stoer, vrouw is hoer’ voor het eerst naar me toe kwam, weigerde ik ook te geloven dat dit soort dingen in Nederland gebeuren. Maar ik ging mee naar de rechtszaak tegen haar ex, ik luisterde naar de aangiften van zijn andere slachtoffers, ik rakelde rapporten over mensenhandel op en ik kon niet anders dan concluderen dat Nederland een slavenland is, een spil is in de internationale handel in vrouwenvlees. 
Als nette burgers willen we niet geloven dat vrouwen verkracht en als vee verkocht worden, terwijl de politie machteloos toekijkt. En toch gebeurt dat wel. Dagelijks. De haren rijzen je te berge als je hoort hoeveel ellende jonge meisjes, haast kinderen, moeten doorstaan. 
Korterijk probeert de loverboy van Maria te verdedigen door te zeggen dat hij onschuldig is en dat hij helemaal geen loverboy is. Wat een toeval dat Sertan uit het boek ‘Man is stoer, vrouw is hoer’ zichzelf ook helemaal niet als een loverboy ziet, net als de meeste andere pooiers. Hij werd wel tot vijf jaar celstraf veroordeeld. En nogmaals tot vijf jaar veroordeeld in hoger beroep. Maar hij belt zijn ex Anna nog steeds om te vertellen dat hij onschuldig is. En nu ‘Man is stoer, vrouw is hoer‘ een bestseller blijkt, beginnen mijn vermoedens waar te worden. Anna belde me gisteren op om te vertellen dat er misschien een tegenboek komt. Niet dat ze zich daar zorgen om maakte, maar ze wilde het even melden. Elk succesvol boek een tegenboek? Vast wel, zolang er journalisten en schrijvers zijn die zich daarvoor lenen. 

Geef een reactie

Laatste reacties (8)