2.412
10

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Een beetje geilheid helpt je over je weerzin heen

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Erotiek onderdrukt weerzin

Je ontmoet iemand en je ergert je aan van alles.  Echte weerzin komt in je op. Hij ruikt verkeerd, pulkt in zijn neus en heeft een stomme scheiding in zijn haar. Hij praat ook teveel en vooral over zichzelf. De kans dat je echter iemand tegenkomt die helemaal perfect is, is minimaal. De vraag rijst daarom hoe er in hemelsnaam nog kinderen geboren worden.

Hier is het antwoord: erotische spanning zorgt ervoor dat de weerzin naar de achtergrond verdwijnt. Op zich is volgens de onderzoekers seks ook een beetje smerig, want het gaat om speeksel en likken van plekken waar je normaal gesproken niets van moet hebben. De lust helpt je volgens de onderzoekers over die weerzin heen. Voor het onderzoek werden 90 vrouwen in drie groepen gedeeld. De ene groep kreeg door vrouwen meestal gewaardeerde soft porno te zien, de tweede groep keek naar beelden van intensieve sportbeoefening en de derde keek naar een filmpje van een treintje dat door een landschap rijdt (iets ongelooflijk saais).

Vervolgens kregen de vrouwen verschillende taken, die een beetje smerig waren: bijvoorbeeld het drinken van een glas water met een insect erin of iets pakken van een schaal met gebruikte condooms. De vrouwen die de erotische films hadden gezien waren meer bereid de taak uit te voeren. Ik zeg niets, maar denk er het mijne van. Onderzoekers die seks eigenlijk een beetje smerig vinden? Vergelijkbaar met iets pakken uit een schaal gebruikte condooms?

Het onderzoek werd gedaan in Groningen en de onderzoekster geeft toe dat het maar een bescheiden onderzoek is. Maar, zegt ze, het is toch meer dan zo maar een glossy-onderzoekje. Je kunt het fenomeen namelijk ook omdraaien. Naarmate de zin in seks minder is vallen er steeds meer nare trekjes op en wil een vrouw helemaal geen seks meer. Je komt in een neerwaartse spiraal. Letten op de ergerlijke kantjes van iemand wordt dan een mechanisme om helemaal niet te hoeven. Lekker rust aan je kop.

Nou ja, wat we ook leren van zo´n onderzoek, het is in elk geval wel een hele troost dat opgewonden, maar onschuldige meisjes iets durven pakken uit een bak gebruikte condooms, want dat zou het ook mogelijk moeten zijn dat als je Rutte en Samson samen in een kamer zet, ze zich ook over hun weerzin heen zetten en ze een beetje naar elkaar gaan verlangen.

Het weetje van dinsdag nalezen: Wanneer is leedvermaak grappig?

Volg Ivan Wolffers op Twitter

Het meest recente boek van Ivan Wolffers is Gezond


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (10)