752
3

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Een beetje make-up doet wonderen voor de voortplanting

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Hoe onze hersenen gezichtscontouren vluchtig scannen voordat de seks plaatsvindt

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

In het sociale contact is het noodzakelijk dat je snel de leeftijd van iemand in kan schatten. Voor wat betreft de mogelijkheid of je er seks mee zou willen hebben is het bijvoorbeeld belangrijk want oorspronkelijk hadden we seks om nakomelingen te krijgen en boven een bepaalde leeftijd wordt de kans op gezonde kinderen steeds kleiner. We doen dat automatisch. Eén blik en zonder dat we er stil bij staan hebben we alle kenmerken geregistreerd: haarkleur, rimpels en contrasten in het gezicht. Dat laatste werd onlangs onderzocht.

Onderzoekers bestudeerden de gezichten van 289 mensen tussen 20 en 70 jaar oud en ontdekten dat door het ouder worden de kleur van de lippen, ogen en wenkbrauwen lichter wordt terwijl de huidskleur iets donkerder wordt. De contrasten in het gezicht worden daardoor minder. De onderzoekers manipuleerden vervolgens de afbeelding van deze mensen. De lippen werden ietsje roder gemaakt en de ogen wat aangezet. Het ging om verder volledig identieke afbeeldingen, maar het werkte. De mensen waarbij de lippen wat roder gemaakt waren, werden jonger ingeschat. Werd daarentegen het verschil in tinten van gezicht wat minder gemaakt, dan oordeelden de proefpersonen die de foto’s moesten bekijken dat het om oudere mensen ging.

We weten dat al lang, ook zonder dat onderzoek en zonder dat we het hardop kunnen zeggen. Het is immers niet voor niets dat sinds mensenheugenis make-up bestaat uit het roder maken van de lippen, het zwart omranden van de ogen en het bleker maken van de huid. Het prototype is waarschijnlijk het masker van de Japanse geisha. Al is ze zeventig, ze is nog altijd jong. En mannen? Wat deed Berlusconi niet allemaal om er tijdens verkiezingen jong en krachtig uit te zien.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Seksueel plezier en het racefietsenzadel

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (3)