752
98

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Een budgetcommissaris is net een rijkscommissaris

Duitsland wil dat Griekenland onder toezicht komt te staan van een Europese budgetcommissaris. Een gevaarlijk en vernederend idee dat bovendien niks met economie te maken heeft

Zondagochtend zag het er nog naar uit dat een Duits plan om Griekenland onderhorig te maken aan een “budgetcommissaris” uit de koker van een of andere ambtenaar kwam, dat het een discussiestuk was zonder politieke betekenis. Maar het geeft de gedachten van bondskanselier Merkel weer en zelfs Martin Schulz van de SPD, voorzitter van het Europese Parlement, lijkt in deze aanpak te geloven, zo meldt de Frankfurter Allgemeine.

Zo’n budgetcommissaris wordt aangewezen door de rijke Euro-landen. Hij plaatst de regeringen van armlastige lidstaten zoals Griekenland en Portugal onder curatele en let er vooral op dat de geldstroom naar de buitenlandse schuldeisers blijft vloeien. De gedachten gaan dan uit naar de zogenaamde artikel 12 gemeentes in Nederland. Die staan er zo slecht voor dat ze eigenlijk alleen na toestemming van Haagse ambtenaren geld uit mogen geven.
Het woord budgetcommissaris lijkt erg op rijkscommissaris en die vergelijking is in Griekenland al gemaakt. Wie een natie voor de keus stelt tussen economische hulp of nationale waardigheid, heeft essentiële lessen uit de geschiedenis gemist”, zei minister van financiën Venizelos.
Inderdaad! Een Europese regering die voor haar beslissingen eerst belet moet vragen bij een budgetcommissaris, zal door de eigen bevolking voor een collaborateursbewind worden aangezien en een stelletje landverraders. Zo’n regering gehoorzaam je niet. Die saboteer je. Nederlanders zouden niet anders reageren als zich op Clingendael bijvoorbeeld een heerschap zou vestigen om ervoor te zorgen dat wij de nationale hypotheekschuld onmiddellijk en snel afbouwen, wat ook de gevolgen zijn voor de gemiddelde burger. En het zou de radeloze Nederlanders dan niet kunnen schelen of zij in hun eigen ondergang ook hun kwelgeesten meesleurden  – met die dikke beurzen en die vrome mondjes van ze en die hypocriete praatjes over financiële discipline. Geen sodemieter zou het ze kunnen schelen.
Het is een gevaarlijk idee om de zuidelijke lidstaten van de EU te vernederen en te onderwerpen. Daarmee maak je ongekende krachten los. Dat heeft allemaal niks met economie te maken maar wel met eer en zelfrespect.

Update:

Angela Merkel is zelf geschrokken van haar gedachte om begrotingscommissarissen naar Zuid-Europa te sturen om te beginnen naar Griekenland. De reacties waren zo furieus dat zij ijlings op haar schreden is teruggekeerd. Nu zet Duitsland weer in op wederzijds vertrouwen en goede samenwerking, meldt onder andere de Volkskrant.

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (98)