4.670
21

Tweede Kamerlid 50Plus

Corrie van Brenk. Ván 50PLUS, vóór iedereen. Vakbondsvrouw in hart en nieren. ‘Waar ik ook kom met de vakbond: overal zijn 50plussers die snappen dat als je iets wil veranderen in dit land, je daar sámen voor moet opkomen. En echt niet alleen voor henzelf; net zo goed voor hun collega’s, kinderen en kleinkinderen. Ik hoop dat zij een inspiratie kunnen zijn voor al die anderen die óók vinden dat het beter kan.’ Corrie van Brenk werkte zich op van administratief medewerker in de thuiszorg tot voorzitter van de grootste FNV-vakbond voor ambtenaren en zorgmedewerkers. Ook was ze cao-onderhandelaar en zat ze in het bestuur van pensioenfonds Zorg en Welzijn.

Een eerlijke ‘bombrief’ over de zorg

'U weet: het is crisis. Wij hebben op het ministerie nagedacht hoe we zo snel mogelijk geld kunnen weghalen bij de zorg'

Honderdduizenden ouderen en gehandicapten dreigen hun zorg te verliezen. Er komt een moment dat het ministerie hen daarover moet informeren. Vorige week lazen we in de krant dat er op het ministerie van Volksgezondheid hard wordt gebroed op deze ‘bombrief’. De oproep van Abvakabo FNV: stuur in ieder geval een eerlijke brief. Voorzitter Corrie van Brenk helpt het ministerie een handje bij het opstellen van een eerlijke brief. Een voorzet:

Beste oudere, gehandicapte,
 
De kans bestaat dat u binnenkort uw zorg verliest. Wij raden u aan om alvast buren, vrienden en familie te informeren. Het zou mooi zijn als zij u in het vervolg kunnen verzorgen. Mocht u weinig sociale contacten hebben, dan zit u in een lastig parket. Dat is heel, heel spijtig.
 
U weet: het is crisis. Wij hebben op het ministerie nagedacht hoe we zo snel mogelijk geld kunnen weghalen bij de zorg. Natuurlijk kan dat door de bureaucratie goed aan te pakken, door topinkomens en managementlagen terug te dringen. Of te kijken wat we doen met de miljardenwinsten van zorgverzekeraars. En wat dacht u van het aanbestedingscircus? Als we daarmee stoppen, kan al dat geld voor juristen, inkopers en onderhandelaars, gewoon naar de zorg. Had allemaal gekund!
 
Toch hebben we gekozen voor een andere ingreep. We gaan rigoureus snijden in de meest goedkope vorm van de zorg voor ouderen en gehandicapten: de thuiszorg, de dagbesteding en de begeleiding. Daarvan zeggen wij: doe het maar zelf.
 
Net als u zien wij steeds meer protesten tegen onze plannen. Er is veel onrust bij ouderen, gehandicapten en bij de zorgmedewerkers. De komende tijd sluiten honderden verzorgingshuizen. Tegelijkertijd zetten wij het mes in de zorg thuis. Doordat deze zorg verdwijnt, vragen veel mensen zich af wat wij bedoelen met ‘ouderen moeten langer thuis blijven wonen’. Terechte vragen. Wij zeggen daarop: ‘participatie, transitie, overheveling, decentralisatie’.
 
Maar houdt moed! Er bestaat een kans dat u uw zorg behoudt. Binnenkort buigt de Eerste Kamer zich over onze plannen. Mogelijk zien de Senatoren in dat de grote zorgverschuiving naar gemeenten wel heel rap gaat. En dat er wel heel veel ouderen en gehandicapten die zorg nodig blijven hebben, straks hun belangrijke zorg missen. Ook bestaat de mogelijkheid dat de Eerste Kamer erop aandringt dat er tóch goede afspraken komen voor het aanbestedingscircus. Zodat zorgmedewerkers niet elke keer loon moeten inleveren als gemeenten met andere zorginstellingen in zee gaan. En zodat u uw vertrouwde zorg niet steeds opnieuw verliest.
 
Spannende tijden dus. Nogmaals: ‘participatie, transitie, overheveling, decentralisatie’.
 
Hartelijke groet,
 
Het ministerie van Volksgezondheid

Geef een reactie

Laatste reacties (21)