527
36

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Een goed advies aan de PvdA

De PvdA drijft haar kiezers in de armen van de concurrent

Job Cohen heeft het na de crisis van donderdag net gered, maar de PvdA dreigt verzeild te raken in een noodlottige discussie.

Moet de partij zich ontwikkelen tot een SP light of niet? De beste manier om verkiezingen spectaculair te verliezen is zo’n vraagstelling. Je wil dan weten wie je zelf wilt zijn maar op wie je het liefst wil lijken. Daardoor drijf je de kiezer in de armen van je concurrent. Die biedt immers het echte product. En wie nu al een hekel heeft aan de SP zal nooit op een light-versie stemmen.

Gelukkig is het nog niet te laat. De PvdA heeft zich weliswaar in haar eigen zwaard gestort maar het lemmet is onder het hart doorgegaan. Het bloeden kan nog worden gestelpt. De wond is te sluiten. De patiënt kan door een kuur nog genezen maar dan is er wel acute hulp nodig. Hier is de therapie:

stop elke discussie over de koers van de partij maar biedt een helder alternatief waar op het moment behoefte aan is.

Nederland verkeert in een recessie en die wordt verergerd door het onmiskenbare feit dat de regering erbij zit als een angstig konijn in een lichtbundel. De ministers komen niet verder dan nare voorspellingen: er komen zware bezuinigingen aan, maar waarop en wie in het bijzonder zal worden geschoren blijft in het duister. Daarmee wordt de bevolking in grote onzekerheid gebracht.

De PvdA kan soelaas bieden door de verlamde regering een handje te helpen. De partij is weliswaar in de peilingen gehalveerd maar ze beschikt onder de leden over een grote reserve aan wetenschappelijke kennis en bestuurskracht.

Het moet mogelijk zijn om een crisis- en herstelplan op te stellen als alternatief voor het zielloos bezuinigen dat volgens de Verhagens en de Jan Kees de Jagers van ons geteisterde vaderland de enige optie is. Bij dat crisis- en herstelplan hoort een financiële onderbouwing die glashelder maakt van wie welke offers gevraagd zullen worden. Het kan daarbij niet de bedoeling zijn iedereen te ontzien. Je kunt nooit iedereen altijd tevreden stellen. De kiezers hebben er recht op te weten hoe hoog (of hoe laag) de rekening is die ze mogen verwachten. En wat de gevolgen van de voorgestelde hervormingen voor hun eigen dagelijks leven zijn.

Zo krijgt de partij weer een duidelijk gezicht. Zij beschikt over een uitgewerkt alternatief voor de rampenplannen van de gedoogcoalitie. Zij geeft richting en hoop. Zij biedt helderheid. Elke andere lijn leidt tot de ondergang.

Een goede raad aan het kamerlid Timmermans: zet nooit kritiek op derden in e-mails. Er is altijd een matennaaier die hem doorstuurt.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (36)