997
1

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Een goed huwelijk versterkt je botten

Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over het huwelijk en osteoporose

Laten we eerlijk zijn, het huwelijk brengt vrouwen weinig gezondheidsvoordelen, maar mannen varen er wel bij. Ze leven langer doordat hun partners voor ze zorgen, ze op tijd naar de dokter sturen en op hun gevoel voor verantwoordelijkheid weten te werken zodat ze naar de sportschool gaan. Ja, mannen zullen dat soms zeuren noemen, maar toch leuk als je kans op het krijgen van een hartinfarct kleiner is. Vrouwen leven toch al langer dan mannen en hebben maar verdraaid weinig voordeel van het leven met een man waar je altijd achteraan moet lopen omdat hij alles vergeet en die met tegenzin naar de dokter gaat.

Vandaag zag ik een opvallend onderzoek: mannen die getrouwd zijn hebben sterkere botten dan ongetrouwde mannen. Dan moeten ze wel op 25-jarige leeftijd of ouder trouwen. Vrouwen hebben weinig voordeel van het huwelijk als het op sterke botten aankomt.

Stevige relaties
Onderzoekers analyseerden de gegevens van bijna 300 mannen en ongeveer 340 vrouwen uit verschillende delen van de Verenigde Staten. En ja mannen in stevige relaties hadden sterkere botten dan nooit getrouwde mannen. Ook scheidingen en dergelijke hadden invloed op de sterkte van de botten. Dus alleen al om sterke botten te houden blijf je bij je eerste vrouw.

Dat mannen die voor hun 25ste het huwelijksbootje instapten slechtere botten hebben, zou verklaard worden door het feit dat ze gewoon nog niet klaar zijn voor het huwelijk. Door de vele stress die daarmee samenhangt is er meer kans dat ze osteoporose krijgen (ja er is verband tussen stress en osteoporose).

Gewaardeerd
Vrouwen hadden dus geen voordeel voor de botten door het huwelijk, hoewel er uit dit onderzoek bleek dat er aanwijzingen zijn dat vrouwen met mannen die hen steunden wat betere botten hadden dan vrouwen die zich niet gewaardeerd voelden.

Leuk hè, onderzoekers die met botten bezig zijn en zulke onderzoeken doen. Ik ken mijn vrouw deze week 43 jaar. Goed, ik was 23 toen we trouwden, maar toch vieren we elk jaar dat ik door haar zulke sterke botten heb gekregen. Ook dit jaar zou ik haar weer willen zeggen:

Lief dank je voor de sterke botten. Er zitten nu een paar uitzaaiingen van de prostaatkanker in, maar daar kan jij niets aan doen.”

Het schijnt dat ik om dat te voorkomen meer had moeten masturberen. Jeetje wat is gezondheid ingewikkeld.

Oh ja, ik geef aanstaande vrijdag (31 januari 2014) mijn laatste college omdat ik met emeritaat ga. Je bent welkom, want ik praat niet graag voor een lege zaal. 15.45 uur precies in de aula van de Vrije Universiteit, De Boelelaan 1105 in Amsterdam.

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezonde Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht

 

 

 

 

 


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reactie