453
3

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Een hoger diabetesrisico door slechte stress op werk

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Vooral bij vrouwen is de kans op diabetes2 hoger

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Onderzoek laat zien dat de stress op je werk de kans op het krijgen van diabetes2 doet toenemen. Dat werd bij vrouwen gevonden, maar niet bij mannen. Voor het onderzoek werden 7443 werknemers in Ontario Canada gedurende negen jaar gevolgd. Toen men met het onderzoek begon had geen van de deelnemers diabetes2.

Het gaat hierbij om slechte stress: spanning die ontstaat omdat je er geen controle over hebt. Stress is namelijk een normaal onderdeel van het menselijk leven. Je voelt spanning en dat zet aan tot een reactie, want bij niets doen loop je meer risico. Maar bij slechte stress ben je niet in de positie om zelf te besluiten hoe je erop reageert. Je hebt geen controle over je tijdsindeling en je taken. Je moet gewoon doen wat je opgedragen is.

Je kunt bij dieren zien hoe die op spanning – dreigend gevaar – reageren. Ze maken zich klaar voor actie: een stevige hoeveelheid stresshormoon in het lichaam, gespannen spieren, snellere ademhaling, snellere hartslag. Er moet iets gebeuren: aanvallen of wegrennen. Doe dat maar eens op je werk. Je baas slaan, de deur uitrennen?

Dus doe je niets met de stress en dan werkt zulke stress tegen je. Het zal duidelijk zijn dat met name aan de top van organisaties en bedrijven mensen juist gezonde stress hebben. Dus ook wat de stress betreft is het oneerlijk verdeeld in de wereld. Maar wat veroorzaakt nu het verschil tussen mannen en vrouwen?

De onderzoekers weten het niet en denken aan verschil in wat door spanning in het lichaam aan hormonen op gang gebracht wordt of aan de coping mechanismen waarmee je de stress probeert te managen. Voor de veronderstelling dat vrouwen om met de stress om te gaan meer gaan snoepen en mannen meer gaan drinken is geen bewijs en die gedachte zou wel eens voort kunnen komen uit stereotypering.

Misschien is het slim om van elke baan een profiel te maken waardoor het diabetesrisico voor wat betreft spanning, wisselende diensten en beweging en daar iets mee te doen.

O ja, en misschien is het iets voor de domoren die denken dat je mensen met ongezond gedrag meer premie te laten betalen, te laten nadenken over mogelijkheden om het werk gezonder te maken en premieverlaging te geven als ze door een ongezonde leefomgeving slachtoffer worden.

Het weetje van woensdag nalezen: Bepaalt een gen het geluk van vrouwen?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (3)