2.846
158

journalist

Na opleidingen in journalistiek en communicatie maakte Jeroen Mirck (1971) carrière in de vakbladjournalistiek. Bij Adformatie en Emerce specialiseerde hij zich in marketing en nieuwe media. Van 2009 tot 2010 stond hij als redacteur aan de wieg van Joop.nl. Momenteel is hij zelfstandig journalist en communicatie-adviseur, met een passie voor bloggen en social media. Hij deelt zijn kennis op het weblog JeroenMirck.nl. Namens D66 is hij raadslid in stadsdeel Amsterdam Nieuw-West.

Eén jaar Joop

Of de VVD het nu wil of niet: lang leve Joop!

Vandaag, 3 november, bestaat Joop één jaar. Joop wie? Joop.nl, de opiniesite van de VARA. Zelf was ik een jaar geleden actief betrokken bij de oprichting van deze spraakmakende nieuwssite. Nog steeds maakt men zich er druk om: Geenstijl raakt er niet over uitgepraat en de VVD wil de site zelfs verbieden.

Joop, voluit Jouw Online Opinie Pagina, profileerde zich vanaf de start als het progressieve tegengeluid voor de vaak rechts-conservatieve en soms zelfs ronduit nihilistische schreeuwsites op internet, zoals Telegraaf.nl, De Dagelijkse Standaard, Geenstijl, Nujij, Hoeiboei, Het Vrije Volk en aandachtshoeren als Bert Brussen. In hun blinde woede over Joop.nl waren zij het afgelopen jaar misschien wel de belangrijkste ambassadeurs van de VARA-site.

Zelf was ik binnengehaald als het liberale geluid van Joop.nl. Op een zonnig terras in Slotervaart kwamen de initiators Francisco van Jole (Radio Online, De Leugen Regeert) en Maarten van den Heuvel (Pauw & Witteman) in de zomer van 2009 met me praten over dit nieuwe initiatief. Er was haast bij, want ik stond op het punt om voor een paar weken naar Indonesië te vertrekken – en Joop wilde snel van start gaan.
We kwamen er na mijn vakantie snel uit en ik begon op 1 september bij de VARA. Die start zal ik niet snel vergeten: op Twitter en de naarstig naar lezers zoekende website van het noodlijdende HP/De Tijd noemden sommigen me prompt landverrader of NSB’er, op Geenstijl werd ik zelfs doodgewenst. De verhuftering tierde welig. Allemaal omdat ik ging werken voor ‘de linkse kerk’. Dat mag niet, aldus dezelfde mensen die ook net doen alsof ze vrijheid van meningsuiting belangrijk vinden maar ondertussen anderen de mond willen snoeren.
Links is de afgelopen jaren een vies woord geworden, met dank aan politieke charlatans als Pim Fortuyn en Geert Wilders. Was Joop.nl links? Absoluut. Liever Cohen aan de macht dan Rutte, over dat streven deed de opiniesite niet geheimzinnig. Toch prefereerden we de term ‘progressief’, want we hielden evenzeer van D66 als de SP. Als uitgesproken D66’er droeg ik bij aan liberale geluiden op de site.
Als ik eerlijk ben is Joop linkser geworden sinds ik de site deze zomer, na precies een jaar, verliet. De website stond als een huis, haalde dagelijks honderden reacties op populaire topics en werd regelmatig geciteerd rond de lokale en landelijke verkiezingen van dit voorjaar. Daar ben ik trots op. Toch vond ik het tijd om mijn horizon te verbreden.
En nu, in de week dat Joop.nl precies een jaar bestaat, is de site weer het middelpunt van een rel. Anouchka van Miltenburg, Kamerlid van de rechtse regeringspartij VVD, trok gisteren als een Don Quichote ten strijde tegen de publieke omroepen, die volgens haar niet op internet mochten concurreren met krantensites. “Het is oneigenlijke concurrentie!” Volgens haar zullen de internetactiviteiten van de omroepen wat de coalitie betreft stoppen. Daarbij noemde ze Joop.nl expliciet als voorbeeld van wat ze een ‘vervuilend’ effect noemt.
Hoe counterde Joop deze actie? Met een vlijmscherpe counter: Francisco van Jole ging op Radio 1 in debat met Telegraaf-uitgever Frank Volmer. Met gevoel voor overdrijving noemde Van Jole het een aanval van rechts op links. Misschien niet helemaal waar en al helemaal niet te bewijzen, maar Joop wakkerde wederom een ideologische discussie aan. En dat vind ik leuk aan Joop.
Of de VVD het nu wil of niet: lang leve Joop! En lang leve het vrije debat op internet. Goed dat er tegenover al die rechtse schreeuwers ook een linkse schreeuwer staat.

Dit artikel verscheen eerder op de weblog van Jeroen Mirck

Geef een reactie

Laatste reacties (158)