915
4

Student en GroenLinks-lid

Frank Hemmes is 24 jaar en studeert momenteel Science & Security aan King's College in Londen. Hiervoor behaalde hij zijn bachelor Natuur- en Sterrenkunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en een master Environment and Resource Management aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Frank is lid van GroenLinks, maar verkondigt desalniettemin zijn eigen mening. Ook is hij lid van blogcollectief Vrij-Zinnig.

Een kerstcadeau voor de PVV

Twee studenten togen naar de Tweede Kamer om Hero Brinkman een boek over vrijheid aan te bieden

In mijn vorige blog schreef ik over de noodzaak van actief burgerschap om de democratie vitaal en gezond te houden. Eén van de manieren om dat te doen, is het kenbaar maken van zorgen aan politici. Dat kan via demonstraties, brieven of tweets, maar je kan ze natuurlijk ook persoonlijk opzoeken. En dan hoeven het nog niet eens politici van je eigen partij te zijn.

Vanuit dat oogpunt zijn twee studenten donderdag naar de Tweede Kamer getogen om aan de PVV een soort van kerstgeschenk te overhandigen. Net als ik zijn deze twee actieve burgers ‘fan’ van Wereld+, een organisatie die mensen wil helpen om in hun dagelijkse bestaan bewust te leven. Niet alleen op het gebied van milieu, maar ook wat betreft politiek en maatschappij. Om hun bezorgdheid over veel standpunten van de PVV te uiten, boden zij Hero Brinkman 24 exemplaren van Mill’s ‘On Liberty’ aan, voor elk fractielid één. Dit met de boodschap dat de Kamerleden van de PVV hier wellicht nog goede voornemens uit zouden kunnen halen.

De keuze voor ‘On Liberty’ komt voort uit Wilder’s keuze om zijn B.V. ook naar het boek van Mill te vernoemen. Deze ode van Wilders aan Mill is duidelijk selectief. Mill was immers niet alleen voorstander van vrijheid van meningsuiting, maar ook tegenstander van een moraliserende en beperkende staat. Het idee dat de overheid zou mogen bepalen wat en hoe mensen geloven, zou voor Mill een gruwel zijn geweest. Om over een perspolitie maar niet te spreken.

Misschien is het naïef om te verwachten dat het aanbieden van een aantal boeken iets kan veranderen. Toch denk ik dat een dergelijk gebaar altijd beter is dan niets doen, of alleen maar vanuit negatieve hoek reageren. Het was in ieder geval positief dat Hero Brinkman namens de PVV de tijd nam om de boeken persoonlijk in ontvangst te nemen, en direct op de zorgen van twee burgers te reageren. Het laat zien dat ook een partij als de PVV, niet direct bekend vanwege haar democratisch gehalte, door burgers geëngageerd kan worden. En wellicht, als voldoende mensen hun zorgen kenbaar maken, dat ook bij de PVV de nodige verandering kan worden ingezet.

Dit artikel is eerder verschenen op het weblog van Frank Hemmes

Geef een reactie

Laatste reacties (4)