Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Een klein offer voor je grote liefde

  •  
01-05-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over werken aan je relatie
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Iedereen die een romantische relatie met een ander heeft (dit om duidelijkheid te scheppen: als je alleen verliefd op jezelf bent gaat dit niet over jou) weet dat het goed houden ervan werk kost.
‘Werken aan je relatie’ is dan ook een uitdrukking die je vaak hoort. En hoe doe je dat? Onder andere door bepaalde dingen in het huishouden te doen als je ziet dat je partner ‘het even niet meer trekt’ (ook een vakterm die gaat over ons vermogen te zien of je partner het moeilijk heeft). Dat kan zijn omdat je partner en stressvolle dag op zijn of haar werk heeft gehad. Er moet gekookt worden en er is niets in huis. Je partner had een rotdag en je denkt ‘Ach, ik ga nog wel even snel naar de supermarkt en dan kook ik wel iets’. Dat is wat de onderzoekers ‘opofferend gedrag’ noemen.
Je hoeft niet, maar toch breng je een offer. En gaat je relatie daardoor een stuk beter? Dat hoeft volgens de onderzoekers helemaal niet. De onderzoekers vroegen 164 paren – getrouwd of ongetrouwd, van zes maanden bij elkaar tot 44 jaar – een week lang een online vragenlijstje in te vullen. Met de gegevens uit die 328 maal 7 vragenlijsten gingen ze aan de slag. Zorgde zo’n klein offer (over de grote offers in het leven ging dit onderzoek niet) voor een betere relatie? Vaak wel, maar niet als je zelf ook een rotdag hebt gehad, want dan zorgt je interne monoloog ervoor dat je je bekocht voelt. Zeker als het toevallig een paar dagen achter elkaar gebeurt. Wie doet de afwas die er al een dag staat? Ik zeker weer. De onderzoekers adviseren dat je dan maar moet voorstellen het even samen te doen, maar ik vind heel andere vragen die het onderzoek oproept interessant.
Waarom heeft een van de twee altijd stressvolle dagen op het werk? Moet hij of zij daar niet eens wat aan doen? Je wilt toch niet dat je werk je privéleven om zeep helpt? Maar nog veel meer boeit me een uitkomst van het onderzoek die het allemaal ineens ook wat koddig maakt. De partner voor wie je het offertje brengt heeft het namelijk meestal helemaal niet door. Je wordt er alleen maar zelf wat gelukkiger van (Wat een lieverd ben ik toch) en je hoeft niet te denken dat als je dat steeds doet en ermee stopt de ander dat niet op zal merken (you don’t bring me roses anymore). Die zal het eerder interpreteren als een signaal dat je niet meer van hem of haar houdt. Dan ben je verder van huis.
Kortom, leuk allemaal met die opofferingsgezindheid, maar het zit zoals altijd in de echte wereld veel ingewikkelder in elkaar dan onderzoekers vaak denken.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.