Laatste update 02:23
3.553
21

Historica

Petra Meese was tot oktober 2010 raadslid in Nieuwegein en voorzitter van de landelijke patiëntenvereniging Whiplash Stichting Nederland (WSN). Door stage in onderwijs verliefd op en geïntrigeerd door Caribisch Nederland. Nadat bekend werd dat Bonaire vanaf 10-10-10 een Nederlandse gemeente zou worden, besloot Meese met haar gezin om naar Bonaire te vertrekken om daar een sociaal-maatschappelijke bijdrage te kunnen leveren. Opleiding historica en franse taal-cultuur wetenschappen.

Een Koude Oorlog aan de rand van ons koninkrijk

Kunnen onze landgenoten in Caribisch Nederland rekenen op voldoende en goede steun vanuit Nederland en/of Europa wanneer de Koude Oorlog-dreiging gaat escaleren?

Cc-foto: Daniel

Sedert 10-10-’10 vormen de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba een soort gemeente van Nederland, BES genaamd. De andere eilanden zoals Aruba en Curacao vormen aparte landen in het koninkrijk. Zoals velen weten, is er al jaren een humanitaire ramp gaande in Venezuela, het land dat tegenover de ABC-eilanden ligt. Tot voor kort had dit “slechts” tot gevolg dat er Venezolaanse vluchtelingen naar de ABC-eilanden gingen. Maar sinds enige tijd krijgt Venezuela steeds meer hulp en steun van hoofdzakelijk Rusland en in mindere mate China.

Honger
De communistische dictator Nicolas Maduro van Venezuela heeft zichzelf donderdag voor een nieuwe termijn als leider laten installeren. In Venezuela is er sprake van extreme verkiezingsfraude en inwoners die al jaren bijna letterlijk doodgaan van de honger of een gebrek aan medicijnen. De winkels in Venezuela zijn zo goed als leeg en de spullen die wel te koop zijn, zijn inmiddels onbetaalbaar geworden door de extreme hyperinflatie, zodat alleen Maduro en zijn partijgenoten die nog kunnen betalen. Het is dan ook geen wonder dat miljoenen Venezolanen op de vlucht zijn geslagen.

De OAS (Organisatie van Amerikaanse Staten) heeft Maduro al vaker gevraagd om terug te treden en om zijn beleid aan te passen. Secretaris Generaal Luis Almagro had het er in september 2018 zelfs over dat de mogelijkheid van een militaire interventie om Maduro’s regime omver te werpen, niet moet worden uitgesloten. Ook het grote buurland Colombia heeft Maduro verzocht terug te treden.

Olie
Maduro ondertussen geeft geen krimp en krijgt uit de regio bijval van het andere communistische en economisch achterlijke land Cuba. Ook gaat Maduro verder met het onteigenen van Amerikaanse oliebronnen, waardoor de VS ook behoorlijk kwaad zijn geworden. Spanje heeft haar afkeuring jegens Venezuela’s beleid al heel vaak laten horen, de EU gaf aan dat ze het niet eens is met de herverkiezing van Maduro en vorige week gaf Duitsland aan Maduro’s herbenoeming niet te accepteren. De spanning loopt dus hoog op aan de rand van ons koninkrijk.

In december al landden er twee Russische nucleaire bommenwerpers in Venezuela en keurde Maduro het goed dat er een Russische militaire basis komt op het Venezolaanse eiland La Orchilla, 311 km ten oosten van Curacao. De TU-160 Black Jacks nucleaire bommenwerpers zijn ondertussen aangevuld met nog meer vliegtuigen uit Rusland. Maduro bracht zelf vorige week een bezoek aan het Kremlin. De VS spreken ondertussen hardop van een nieuwe Koude Oorlog in hun “achtertuin”, net zoals de Cubacrisis in 1962. CNN berichtte er gisteren uitgebreid over.

Ik houd ondertussen mijn hart vast en stel hardop de vraag: “stel er komt een tweede Varkensbaai en de situatie escaleert militair, kunnen de inwoners van de ABC-eilanden dan rekenen op steun vanuit Den Haag en de EU?”

Wordt zonder twijfel vervolgd…

Geef een reactie

Laatste reacties (21)