Laatste update 17:34
6.861
225

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Een kwade nacht voor Duitsland en Europa

Het is net zoiets als de verkiezingswinst van Fortuyn in Rotterdam: alles verandert

cc-foto: James Rea
cc-foto: James Rea

De uitslag van de Duitse deelstaatverkiezingen roept Pim Fortuyns triomf uit 2002 in herinnering bij de stembus in Rotterdam. Die lokale overwinning maakte hem van het ene op het andere moment tot een serieus te nemen politicus van landelijke snit. Hij schoof aan bij het lijsttrekkersdebat in Hilversum en zette voor het oog van televisiekijkend Nederland de door de kiezers afgestrafte leider van de PvdA, Ad Melkert, op een verschrikkelijke manier te kakken. Deze is de toen ontvangen stoten onder de gordel nooit meer te boven gekomen.

Fortuyn kon alleen maar wijzen op die zege in Rotterdam. In de rest van Nederland had hij geen partij-apparaat dat het bestaande onbehagen kon mobiliseren. Toch besefte iedereen dat een enorme draaggolf van onderop bezig was die rare paradijsvogel omhoog te stuwen, de duinen in waar het Catshuis stond.

Iets dergelijks overkomt nu Frau Doktor Frauke Petry. Ze is met haar partij Alternative für Deutschland (AfD) in drie van de zestien deelstaten netjes tot spectaculair binnengekomen. De stemmenpercentages voor haar partij variëren van twaalf tot bijna vijfentwintig procent. Net als destijds met Fortuyn beseffen de politici van de gevestigde partijen dat dit méér betekent dan een lokaal succes. De uitslagen die zondagnacht op de televisie verschenen, zijn het topje van de ijsberg. Zij is vanaf nu in Duitsland een politicus van nationale betekenis wier visie over wat dan ook er toe doet.

Frauke Petry is niet zo’n paradijsvogel als Pim Fortuyn maar een aantrekkelijke eigentijdse dame met hersens, waar moeders hun zoon graag mee zien thuiskomen. Vlot en welbespraakt maar niet modieus en met sieraden behangen. Geen feministe maar evenmin een doetje die zich zal wegcijferen voor haar echtgenoot. Ze behoort tot het soort vrouwen dat in Nederland destijds reageerde op het appel “Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid”. Ze ging niet naar de universiteit om daar psychologie of een taal te studeren maar koos exact. Toen haar echtgenoot, een dominee, zachtman en vluchtelingenknuffelaar bleek, zette zij hem aan de kant, naar het schijnt voor Marcus Pretzell, lid van het Europees Parlement en een betrouwbaar bepleiter van dichte grenzen. Pretzel is van zijn vrouw af en zijn vier kinderen wonen bij haar. Ja, de gelieven zijn echt kinderen van deze tijd. Ze zijn herkenbaar. Ze zouden bij wijze van spreken om de hoek kunnen wonen in een nette rijtjeshuizenbuurt.

Wie destijds gezien heeft hoe Fortuyn Melkert afdroogde, besefte meteen dat hier een politieke trendbreuk plaats vond. Dat is deze zondag in Duitsland ook gebeurd. Dit is geen goed nieuws voor wie democratie, veelzijdigheid en vooruitgang liefheeft. Fortuyn heeft intolerantie en nationaal chauvinisme salonfähig gemaakt in dit ooit zo aangename land. Hij heeft een politiek geïntroduceerd die geen oplossingen suggereert voor maatschappelijke problemen maar zondebokken aanwijst. Voortaan zal het ook in Duitsland niet meer gaan over manieren om grote problemen aan te pakken maar om het zoeken naar schuldigen. Frauke Petry zal de toon aangeven net als Fortuyn en zijn erfgenaam Wilders dat al bijna vijftien jaar in Nederland doen. Tot grote schade van het land.

Mevrouw Petry is – mantelpakjes of niet – begonnen aan een wilde waanzinnige Walkürenritt.  Het was een kwade nacht voor Duitsland en Europa. De gevolgen zijn ongewis. Ondertussen zal het interessant zijn om te zien welke invloed een blijvende groei van de Alternative für Deutschland voor de Haagse politiek zal betekenen. Zal de PVV zich ontwikkelen tot een bijwagen van de grote Duitse partij en zich schikken naar de Berlijnse Leitkultur van Frau Petry en haar getrouwen?


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (225)