7.155
158

Adviseur en activist

Marjan Boelsma (1951, Wilrijk, Belgie) is voorzitter Cliëntenraad ArosA, adviseur ontwikkeling kennis/expertisecentrum St. Welzijn Antillianen en Arubanen, één van de beschermvrouwen/mannen van Umtapo (Durban), een Zuid-Afrikaanse NGO die werkt aan onder meer “community mobilisation, and networking in order to empower people, particularly youth, to take control of their own lives in the struggle for sustainable development, peace, and human rights”.

Van 1974 tot 1994 actief voor de bevrijdingsstrijd in Zuid-Afrika. VN waarnemer tijdens eerste algemene verkiezingen in Zuid-Afrika. Onderscheiden met Biko International Peace Award (2010) en door de regering van Zuid-Afrika voor uitzonderlijke bijdrage gedurende de strijd van het volk van Zuid-Afrika tegen Apartheid (2007).

Eerder werkzaam in management gezondheidszorg. Studeerde bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit, Nijmegen.

Een laf besluit van burgemeester Van der Laan

Waar zijn al die bewonderaars van Martin Luther King, Mandela en Steve Biko om de racistische balk uit ons eigen oog te verwijderen?

De burgervader van Amsterdam houdt rekening met de warme gevoelens van “goedwillende mensen” die hangen aan hun fijne jeugdherinneringen van de Sinterklaasviering. De pijnlijke gevoelens rondom Sinterklaas en Zwarte Piet die voortkomen uit de herinnering van het slavernijverleden en hedendaags racisme tellen minder mee in zijn besluit.

150 jaar na de afschaffing van de slavernij en na recente kritische rapporten over racisme in onze samenleving schrijft hij “de geleidelijkheid moet voorop staan” (5 tot 10 jaar). 

Zijn brief past in het beeld dat meerderheden heel anders reageren op uitsluiting en discriminatie dan minderheden. Meerderheden hanteren vijf typen reacties op uitsluiting: zij ontkennen, minimaliseren of normaliseren deze, beschuldigen de minderheid van strategisch slachtofferschap of van overgevoeligheid.

Ontkenning en verzwijging van discriminatie en racisme zijn hier in Nederland nog erg hardnekkig. De meeste discriminatiemeldingen bij St. RADAR gaan over ras (49%). Verder blijkt uit onderzoek van Höverman, Küpper en Zick (2011) dat intolerantie en vooroordelen wijdverbreid zijn in Nederland. Uit hun onderzoek blijkt ondermeer dat bijna een derde van de respondenten gelooft in het bestaan van een natuurlijke hiërarchie tussen zwarte en witte volken.

Weinig leden en opiniemakers van de heersende meerderheid durven onvoorwaardelijk op te komen tegen het zo zichtbare racisme wat vandaag naar buiten komt, gedoogd en ontkend wordt. Welke politieke leiders en bekende Nederlanders durven het, zoals Anouk, op te nemen voor onze medeburgers die doelwit zijn van racistische aanvallen omdat ze tegen zwarte piet zijn of deze ter discussie stellen?

Waar zijn de Kamervragen? Wie komt op voor de veiligheid van Quinsy Gario, moedige voortrekker in het debat? Waar zijn al die bewonderaars van Martin Luther King, Mandela en Steve Biko om nu het erop aan komt, de racistische balk uit ons eigen oog te verwijderen?

Lees hier de hele brief van burgemeester Eberhard van der Laan

Geef een reactie

Laatste reacties (158)