752
4

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Een liefdevolle omgeving is een krachtig medicijn

Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over het effect van liefde en troost op genezing

Een liefdevolle omgeving helpt ons beter te herstellen van ziekte en stress. Dat blijkt uit een onderzoeksverslag van psychologen aan de Universiteit van Exeter. Zij ontdekten dat als je afbeeldingen ziet van mensen die van elkaar houden en voor wie gezorgd wordt, de hersenen minder reactie op mogelijke dreiging vertonen.

De onderzoekers constateerden dat bij 42 gezonde vrijwilligers bij wie een functionele MRI werd gemaakt. Ik denk dat onderzoekers wel tien procent van hun inkomen mogen afstaan aan de uitvinder van de MRI, want wat kunnen ze ineens een hoop onderzoek doen waar je vroeger niet eens over kon dromen. In dit geval werd een doorlopende MRI gemaakt, terwijl de vrijwilligers aan het onderzoek meededen.

Liefdevol
Ze kregen eerst afbeeldingen te zien van mensen die getroost werden of liefdevol met elkaar omgingen. Dat leidde ertoe dat de amygdala, het hersendeel dat bedreigingen die de hersenen binnenkomen opmerkt, niet actief werd als de proefpersonen vervolgens dreigende gezichten te zien kregen. De omgeving van zorg en liefde onderdrukte dus die reactie, die met veel stress in het lichaam gepaard gaat. Het effect vond zelfs plaats als de proefpersonen de liefdevolle afbeeldingen niet eens opmerkten. Het helpt je te herinneren dat je vertrouwen kunt hebben, dat je ook op andere mensen kunt vertrouwen.

Wauw, wat heb je fantastische kennis in handen met zo’n onderzoek. Ten eerste kun je natuurlijk allerlei aandoeningen beter behandelen waarbij dreiging die mensen in de stress laat schieten een rol speelt. Bijvoorbeeld Post Traumatic Stress Disorder (PTSD). Maar überhaupt, steeds meer onderzoeken maken duidelijk dat een veelheid aan heftige stressperioden tot PTSD leidt, van de kankerdiagnose tot een zware bevalling, van een ernstige hartaandoening tot betrokkenheid bij een verkeersongeval. Je hoeft niet speciaal naar een oorlogsgebied geweest te zijn voor PTSD. Dus eigenlijk geldt het voor van alles wat maar een beetje heftig is in onze zorg. Het meeste dus.

Die hele zorg zou je dus liefdevoller en troostrijker moeten maken. Dat kan. Daar heb je niet eerst een werkgroep voor nodig. Wel tijd, training en bewustwording.


Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (4)