Laatste update 21:17
6.648
135

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Een mooi Sinterklaascadeau voor Wilders

Mitchel Esajas en Jerry Afriyie bereiken met hun voorgenomen acties tegen Zwarte Piet exact het omgekeerde van wat zij nastrevengeven

3087111956_f2c7b667da_zVolgens Mitchell Esajas van ‘Stop Blackface’ is het afgelopen met zoete broodjes bakken. Er is lang genoeg gepraat. Als Zwarte Piet niet van het scherm en uit de haven van Maassluis verdwijnt, zullen hij en zijn aanhangers hun acties moeten aanpassen. Jerry Afriyie van ‘Nederland wordt beter”, stelt Nederland voor de keus: of het wordt een kinderfeest voor iedereen of het wordt een feest voor niemand”. 

De afgelopen jaren kregen de voorstanders van Zwarte Piet de beschuldiging naar het hoofd geslingerd dat zij zich bezig hielden met een racistische praktijk. Nu wordt het ‘Ophouden, of anders’. Dat lijkt op een dreigement.

Verkiezingen
Sinterklaas wordt gevierd drie maanden voor de landelijke verkiezingen, waarvan nu al duidelijk is dat de PVV daar als grootste partij uit naar voren zal komen. Wie iets anders veronderstelt, is ziende blind. Het is niet verstandig om extra vrachtwagens koren naar hun molen te brengen. Nare acties die sinterklaasintochten verstoren, zijn exact de Sinterklaascadeaus waar Geert Wilders met zijn spindoctors op zit te wachten.

Zij zullen ze gebruiken om alle niet blanke Nederlanders verder te demoniseren. Denk niet dat de keuze van Erik van Muiswinkel voor het ontmantelen van Zwarte Piet een overwinning is, integendeel. Het publiek wordt al jaren het drogbeeld voorgehouden van een naïeve linkse elite, die applaudisserend toeziet hoe een tsunami van nieuwkomers het land overneemt. Dit zal worden gepresenteerd als nieuw bewijs.

Echt racisme op de achtergrond
Ondertussen raakt écht racisme, zoals dat in Nederland aan de orde van de dag is, in de publieke discussie op de achtergrond. Alles wordt immers onmiddellijk gekoppeld aan Zwarte Piet en daarmee als overdreven flauwekul afgedaan.

Dat is nog niet alles. Racisten hebben zich Zwarte Piet onmiddellijk toegeëigend, toen de onschuldige kindervriend werd weggezet als racistisch fenomeen. Daardoor konden zij zichzelf  presenteren als de eerlijke verdedigers van een mooie onschuldige traditie, waaraan de meeste Nederlanders de prachtigste herinneringen hebben. Een prachtige camouflage: zij krijgen de kans zich te scharen achter de keurige mensen die wéten dat ze met hun Sint en Piet-maskerades nooit iets verkeerd hebben gedaan of bedoeld. En die zich niet ten onrechte van alles in de schoenen laten schuiven.

Omgekeerde effect
Zo bereiken Esajas en Afriyie exact het omgekeerde van wat zij nastreven: een samenleving die volwassen genoeg is om de bittere kanten van haar geschiedenis, zoals de slavernij, niet langer te negeren of te vergoelijken, een maatschappij die actie onderneemt tegen het werkelijk racisme op haar straten en pleinen, in haar kantoren, scholen en fabrieken. Het is zelden voorgekomen dat activisten met goede bedoelingen op zulke grote schaal potentiële medestanders van zich wisten te vervreemden.

CC foto: Peter Gerdes


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (135)