Laatste update 12:24
4.383
22

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Een ochtend met Geert

Acteur, ideoloog en Mickey Mouse, de tovenaarsleerling

Ooit stonden de meeste Nederlanders vroeg op om tijdig onder de preekstoel te zitten. Aan die dwang hebben de meeste landgenoten zich inmiddels ontworsteld, maar het kan best zijn dat een groot aantal van hen deze zondag een uitzondering op de uitslaapregel hebben gemaakt. Voor het schaatsen was hun heiland immers op TV. WNL was erin geslaagd Geert Wilders voor een interview te strikken. Daar is de afgelopen week nogal schamper over gedaan: de Telegraaf-kloon binnen de publieke omroep zou hem ongetwijfeld een podium geven om ongestoord zijn propaganda over de kijkers uit te strooien. Dat viel op een bepaalde manier mee. De gastheer was Rick Nieman. Dat is geen doorbijtertje of iemand die met zijn gesprekspartner in discussie gaat, maar hij stelt wel de vragen die bij zijn kijkers leven. Altijd. Hij is een journalist, geen ideoloog of een propagandist zoals bijvoorbeeld Joost Eerdmans voor hij de radiostudio verruilde voor een wethouderszetel in Rotterdam. Zo kreeg het publiek inzicht in wat Geert Wilders zou doen, mocht hij met voldoende steun uit de Tweede Kamer het torentje kunnen betrekken.

Voorbereide les
Wij kregen geen beeld van de mens achter de politicus. Wilders beschikt over een aantal verhaaltjes, die hij steeds weer oplepelt. Het is net of hij een voorbereide les opzegt en waarschijnlijk is dat ook zo. In de zeldzame gevallen dat hij een vertegenwoordiger van de media te woord staat, maakt hij een keuze uit zijn repertoire. Hij is een acteur. De echte Wilders krijgt waarschijnlijk alleen zijn echtgenote te zien, die dochter van de poesjta, door hem uit Hongarije over de grens naar Nederland gehaald. Hij verbergt zijn wezenlijke ik met ijzeren consequentie. Hij wordt daarin door geen enkel ander Nederlands politicus overtroffen.

Geijkte drogbeelden
Zo kwamen ze één voor één voorbij, de geijkte drogbeelden: van Pechtold die op een demonstratie had gestaan op het Malieveld, waar zij zich onder de 1500 deelnemers ook enkele aanhangers van Hamas bevonden, over de blonde modellen die niet meer over straat durven, over de Rotterdamse basisschool waar op de kookles alleen halal ingrediënten worden gebruikt en de nieuwjaarsborrel alcoholvrij is. Voor de zoveelste keer zette Wilders de Nederlandse moslims weg als een vijfde colonne die eropuit is om het land over te nemen. Tien procent van de moslims was bereid tot geweld, wist de blonde leider zeker en zelfs als maar de helft daar werk van maakte, dan nog waren hun strijdkrachten twee keer zo groot als het Nederlandse leger.

Oorlogstaal
Wilders  gebruikte dan ook oorlogstaal: Nederland moet worden terugveroverd.

Dit bleek ook het enige wat hem echt interesseerde. Aan de rest van zijn programma met de sociale maatregelen, waar Halbe Zijlstra zich altijd zo gaarne over opwindt omdat ze links zouden zijn, daaraan maakte Wilders geen woord vuil. Hij beloofde niets, zei Wilders op ongeveer drie kwart in het interview, behalve dat hij Nederland aan de Nederlanders ging teruggeven. Al het geld dat nu naar het buitenland gaat, naar de EU, naar de ontwikkelingshulp zou voortaan aan Nederland worden gegeven. Wilders noemde daarbij tussen neus en lippen door de zorg en “law and order”. Dat het bij elkaar gaat om slechts 3,7 miljard per jaar ontwikkelingshulp plus ongeveer 4,7 miljard aan contributie voor de EU, terwijl 2,2 miljard weer terugkomt, zei hij er niet bij. Dat is namelijk een gering bedrag op de Nederlandse jaarbegroting, die 263,1 miljard per jaar bedraagt. Je moet dan weer denken aan de door halalvoedsel overspoelde openbare school in Rotterdam, waarvan de naam en het adres niet wordt genoemd, of de blonde dames, van wie er geen enkele – al dan niet voor het dramatisch effect met een balkje voor de ogen – op de televisie getuigde. Wilders schetst een paranoïde verdraaiing van de werkelijkheid en presenteert zich vervolgens als redder in de nood.

Geïsoleerd
Zijn Nederland heeft zich geïsoleerd van de wereld. De vierhonderd grensposten zijn allemaal bemand en boven de tussengelegen gebieden spioneren drones. Het heeft de EU verlaten en de grenzen zijn dicht. Ook zijn alle moskeeën verzegeld terwijl de koran net als Mein Kampf niet meer mag worden verkocht, behalve voor academisch gebruik. Volgens Wilders wordt alles dan beter. Kijk maar naar Zwitserland.

Inderdaad, kijk maar naar Zwitserland. Dat moet zich bij alle EU-regels aanpassen om zijn producten en diensten te mogen regelen. De regering in Bern dient te tekenen bij het kruisje en voor de rest niks. Omdat Zwitserland geen lid van de EU is, mag het nu eenmaal niet meespreken in Brussel. Het zal dát zijn of de verarming, als Wilders een Nederlandse Alleingang afdwingt.

Revolte
Veel Nederlanders hebben net zo’n verwrongen beeld van de werkelijkheid als Geert Wilders. Hij zal dan ook op 15 maart een stevige overwinning behalen. Zoveel is wel duidelijk. Als voorschot hierop, beloofde Wilders een vreedzame revolte als hij en zijn kiezers bij het formatiespel buiten de boot vielen.

Een revolte, een vreemdzame.

Dat is misschien geen gek idee, mocht hij toch een kabinet ingerommeld worden, al dan niet als gedoger. Als Wilders zijn stemmers nu al tot revolte oproept , dan zal het de aanhangers van het open Nederland zoals onze voorouders dat sinds Willem van Oranje hebben gewild, toch ook wel zijn toegestaan. Of niet soms? Mogen alleen de aanhangers van Wilders tot revolte overgaan als ze iets niet bevalt. Two van play that game zeggen ze in het land van Trump. Daar hebben ze lang geleden een tekenfilm gemaakt, die in het Nederland van nu Wilders in herinnering roept. Hij is niet alleen een toneelspeler en een ideoloog. Hij is ook Mickey Mouse, de tovenaarsleerling uit Fantasia.

.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (22)