2.604
52

Wethouder Financiën, Onderwijs en Sport

Pieter Hilhorst (Voorburg, 1966) heeft politieke wetenschappen gestudeerd. Hij schreef voorheen een wekelijkse column voor de Volkskrant waarin hij vaak de logica van de overheid en de politiek ontrafelt. Daarnaast schreef hij theaterteksten en essays. Voor Llink presenteerde hij elke maandag het radioprogramma Oba Live. Voor de IKON maakte hij de televisieprogramma’s ‘Voor je Kiezen’ met interviews met alle lijsttrekkers voor de Tweede Kamerverkiezing (2002 en 2003) en Pioniers (2004) over mensen met baanbrekende ideeën. Hij schreef verschillende boeken, waaronder De Wraak van de Publieke Zaak (De Balie 2001). Zijn toneelstuk Hetze (2002) over een aanslag op een populistische politicus ging vijf dagen voor de moord op Pim Fortuyn in première. Van 2010 tot 2012 was Pieter Hilhorst ombudsman in het gelijknamige tv-programma van de VARA. Sinds 28 november 2012 is hij wethouder van financiën, onderwijs en sport van Amsterdam.

Een onverwachte overval op de AOW-partnertoeslag

Duizenden mensen die volgend jaar met pensioen gaan, kregen vorig jaar opeens te horen dat ze straks zeshonderd euro per maand minder krijgen.

Het gaat om mensen die een partner hebben die meer dan tien jaar jonger is en niet werkt. Afgelopen september op Prinsjesdag kondigde het kabinet aan hen geen partnertoeslag meer te geven. Tot vorig jaar is deze mensen altijd verteld dat ze daar recht op hebben. Daar hebben ze hun leven ook op afgestemd. En nu moeten ze onverwacht een groot deel van hun inkomen opgeven. In de uitzending van VARA’s Ombudsman van vanavond (21.20 uur, Ned 2) komt een stel aan bod dat terugzakt tot een niveau net boven de bijstand. Ze moeten hun woonboot dan verkopen.

De staatssecretaris vindt dat vrouwen die jonger zijn dan 55 maar moeten gaan werken. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De arbeidsmarkt zit niet te wachten op vrouwen van boven de vijftig die nauwelijks betaald werk hebben gedaan. Wat moet je als je twintig jaar geleden kraamhulp bent geweest en je aan beide knieën geopereerd moet worden? Een familie die in de uitzending aan het woord komt heeft veel pleegkinderen en asielkinderen opgevangen. Dat kon alleen omdat man werkte en de vrouw thuis was. Zij hebben het idee dat ze nu door het kabinet gestraft worden voor deze keuze.

Het ergste aan de maatregel is dat mensen helemaal geen tijd hebben gehad om zich voor te bereiden op deze inkomensval. In 1995 is besloten dat vanaf 2015 de partnertoeslag wordt afgeschaft. Dat betekent dat mensen twintig jaar de tijd hebben gehad om zich voor te bereiden. Ze konden sparen of de jongere echtgenote kon zich tijdig scholen of werkervaring opdoen. Maar nu heeft het kabinet besloten om de afschaffing naar voren te halen. Iedereen die in 2011 met pensioen gaat verliest de toeslag al. Maar deze mensen hebben zich helemaal niet kunnen voorbereiden. In de uitzending vertelt een gymleraar dat hij, als hij dit had geweten, niet met vervroegd pensioen was gegaan. Dan had hij doorgewerkt om een hoger pensioen te krijgen. Maar hij kan nu niet meer terug. Op de website van het ministerie van sociale zaken staat mensen dan maar moeten sparen, maar hoe kun je in één jaar 72.000 euro sparen? Want dat is het bedrag dat mensen plotseling wordt afgepakt (600 euro  x 12 maanden x 10 jaar).

De oppositiepartijen noemen dit dan ook een asociale maatregel. Ook de regeringspartijen zitten ermee in hun maag. De overheid laat zich hier immers van zijn meest onbetrouwbare kant zien. Het lijkt, zoals hoogleraar Harrie Verbon van de Universiteit van Tilburg vandaag in de Volkskrant zegt, alsof een ijverige ambtenaar een bezuiniging heeft bedacht waarvan niemand de consequenties goed kon overzien. Het is bovendien een bezuinigingsmaatregel die helemaal niet zoveel oplevert. Bovendien is er een goed alternatief voor handen. Jolande Sap van GroenLinks stelt voor om in plaats van de partnertoeslag de doorwerkbonus te schrappen. Dat levert drie keer zoveel op. De doorwerkbonus is een belastingvoordeel voor mensen die na hun 62e nog werken. Maar dat is vooral een cadeautje voor hoogopgeleide mensen die toch al wilden blijven werken. Staatssecretaris Klijnsma heeft beloofd met een brief te komen over dit onzinnige kabinetsplan. Zij kan met goed fatsoen maar één ding doen: Schrappen die maatregel. 

Lees meer over de uitzending van vanavond op de site van de Ombudsman.

Geef een reactie

Laatste reacties (52)