1.685
38

Journalist, publicist

Uitgever en hoofdredacteur van www.amerika.nl

Een oppositie van niks geeft Rutte de vrije hand

Wat dat betreft heeft Rutte het goed ingeschat. Er is alleen geneuzel over dat het eerlijker zou kunnen

Volgens Rutte wordt het land sterker van het PVV/VVD beleid. Ik ben niet tegen alle bezuinigingen maar Rutte zou geloofwaardiger zijn als ook de voordeeltjes voor de hogere inkomens en de ondernemingen werden aangepakt. Uiteraard de heilige VVD koe van de hypotheekrente subsidie die onevenredig voordelig uitpakt in de hoogste schijven. Rutte pakt het laaghangend fruit, de handophouders, de afhankelijken, de mensen die in rijen moeten staan voor loketten. Systematiek zit er niet echt achter anders zou de verdeling anders uitpakken.

De oppositie had vrijdag het nakijken. Wat zeg ik, vrijdag? Sinds de oppositie de ambtelijke nota met zestien miljard bezuinigingen als geldende norm aanvaardde (met uitzondering van de SP die consequent blijft en de PVV die alles inlevert in ruil voor macht, of de schijn daarvan) is dat ook het bedrag waar het over gaat. Belastingverhoging of lastenverzwaring is als optie al bij voorbaat uitgesloten. Zoals de NRC vandaag opmerkt, alle partijen hadden al tien miljard bezuinigingen ingeboekt. De VVD had het meest geloofwaardige programma van bezuinigingen, ook al loog Rutte op cruciale punten tijdens de campagne. Maar toen was al duidelijk dat als je dat bedrag accepteert, je de discussie erover al hebt gesloten. De oppositie krijgt dus wat ze verdient, en, in overgrote meerderheid, dus ook het land.

Never mind dat veel PVV kiezers, de klunzen, het slachtoffer zullen worden van hún kabinet. Ze hebben zich tot nu toe laten misleiden door de Grote Leider die de schuld afwentelt op Grieken, allochtonen en andere boogaboo bedreigingen. Lekker gemakkelijk. Dat gaat zolang goed tot de kiezer erachter komt dat het zijn Grote Leider is die hem dit beleid heeft opgedrongen.

Nee, actiebereidheid is er niet en zal er niet komen. Wat dat betreft heeft Rutte het goed ingeschat, of heeft hij het tij mee, of een combinatie van beide. Er zijn geen alternatieve ideeën, er is alleen geneuzel over dat het eerlijker zou kunnen. Het eerlijk doen, als uitgangspunt, is al geen onderwerp meer. De discussie gaat deze maand vooral over Cohen, opgejaagd door een mislukte voorzitter. Maar het zal niet lang meer duren of ook Sap en Pechtold worden het voorwerp van discussie. Wat hebben ze uiteindelijk tot nu toe gepresteerd? Op cruciale punten stonden ze achter Rutte/Wilders ook toen de Grote Leider niet thuis gaf – denk aan de spookmissie naar Kunduz, de redding van de Nederlandse banken en hun Griekse obligaties en de ridicule bezuinigingen op defensie. Ze staan zonder alternatief, zonder eigen programma, en zonder woorden. Ja, bon mots en one liners. Rutte is daar niet kwetsbaar voor.

Nederland is rijk, daarin heeft Schnabel gelijk. Het is ook lui en inactief. Dat betekent dat degenen die de sterkste ideeën hebben die door kunnen drukken. Ook als dat enkel gaat om het behartigen van eigen belangen. Er staat simpelweg niets tegenover.

Dit artikel verscheen eerder vandaag op de weblog van Frans Verhagen

Geef een reactie

Laatste reacties (38)