1.837
60

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Een politicus die lult over gemiddelden, is uw steun niet waard

Nederland kent een groeiend armoedeprobleem en geen meevallend gemiddelde kan dat wegpoetsen

De uitgelekte gedeeltes van de begroting beloven een zachte landing. De door politiek Den Haag zo gevleide middenklassen gaan er gemiddeld slechts 0,7% op achteruit. De minima moeten weliswaar 1% inleveren, maar ook dat lijkt te overzien. Verleden week al werd bekend dat de ouden van dagen er gemiddeld warmpjes bij zitten. De kans dat zij in armoede vervallen is veel kleiner dan bij de ploeterende jongeren met hun klotencontractjes.

Waarschijnlijk hebben de spindoctors van de regeringspartijen in nauw overleg met hun bazen voor deze ‘lekken’ gezorgd. Dan is de publieke opinie vast gemasseerd als Willem-Alexander zijn eerste troonrede voorleest. Je zult ook zien dat dan op de eerste dag de discussie niet gaat over de inhoud maar over de vorm. Dat de koning het allemaal heel anders deed dan zijn moeder, maar toch zo ontzettend voortreffelijk. Dat hij zijn eigen stijl heeft gevonden. Je ziet er Erica Terpstra erbij glunderen en applaudisseren. 

Daarna valt aan de inhoud toch niet langer te ontkomen en dan zullen de gemiddelden over elkaar heen buitelen. Laat je daardoor niet misleiden want aan die gemiddelden heb je weinig tot niets om het effect van het regeringsbeleid op de burgers te bespreken.

Ongetwijfeld zullen de middengroepen er gemiddeld 0,7% op achteruit gaan, maar de bezuinigingen komen vrijwel per individu verschillend aan. De een zal er veel meer op achteruit gaan dan de ander. Datzelfde geldt voor de minima, zeker als de Haagse weldoeners de wereld beter willen maken door toeslagen aan te pakken.

Cumulatief heet het effect als jij in de hoek zit waar de klappen vallen, bijvoorbeeld omdat je arbeidsongeschikt bent én kinderen hebt. Evenzo betekent de gemiddelde welvaart onder senioren niet dat er daarom geen arme ouderen zijn die in de grootste moeilijkheden verkeren. Die zijn er namelijk wel.

Nederland kent een groeiend armoedeprobleem. De sociale kwestie heeft zich in al haar triestheid opnieuw aangediend en geen meevallend gemiddelde kan dat wegpoetsen. Laat je daardoor niet misleiden. Net als verleden jaar zullen de bezuinigingen dit jaar talloze burgers om even talloze redenen onevenredig hard treffen. Dat is wat telt. Zij dienen geïdentificeerd te worden zodat het aan hen gedane onrecht kan worden gecompenseerd.

Een politicus die daarover heen lult met praatjes over gemiddelden, is uw steun en uw stem niet waard.


Volg Han ook op Twitter

Han van der Horst presenteert zijn nieuwe boek ‘De mooiste jaren van Nederland (1950-2000)’ op zaterdag 21 september om 15.30 in het Museumcafé van het Stedelijk Museum Schiedam. Inloop vanaf 15.00 uur. 


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (60)