Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Een pompoen voor Dan Brown

  •  
27-04-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
RTEmagicC_clip_image002_5b2_5d.jpg
Fantaseren over het raadsel achter een historisch bloedonderzoek
Tijd voor wat zondagsnieuws. Leuk om te weten, maar geheel nutteloos voor de toekomst van de mensheid. Spaanse onderzoekers ontdekten dat het bloed dat in een oude pompoen bewaard werd niet van Lodewijk XVI is. De zestiende Lodewijk is de man die in 1793 het loodje legde toen zijn hoofd door de guillotine van zijn lichaam werd gescheiden.
Zo, geen koning meer, en tijd voor de eerste republiek van Frankrijk. Een historisch moment. De omstanders die zich bewust waren dat het voor de geschiedenis van het land een gedenkwaardige gebeurtenis was konden nog geen selfies maken van de bijzondere executie. Een plaatje van henzelf met overwinningsgrijns voor het hoofdeloze lijk. Daarom pakten ze hun zakdoeken en drenkten ze die in het stromende bloed van de Franse monarch. Eén daarvan werd bewaard in de pompoen, die prachtig bewerkt werd met afbeeldingen van de helden van de revolutie. Op de schoorsteen. Een mooie herinnering.
De DNA code van nog levende leden van de familie Bourbon bleek al in 2010 niet overeen te komen met de restanten van de bloedsporen in de pompoen. Omdat Lodewijk XVI een Bourbon was leek er daarom iets mis met het verhaal over het bloed in de pompoen. Om dat te bevestigen deden de Spaanse onderzoekers een analyse van het hele genoom en ze beoordeelden het onder andere op de lichamelijke kenmerken. Het maakte drastisch duidelijk dat het verhaal dat ons was overgeleverd op een mythe gebaseerd is. De Franse koning was lang en had blauwe ogen. Uit de verhalen uit die tijd weten we dat zijn hoofd uitstak boven dat van de andere aanwezigen aan het hof. En op de schilderijen van hem ziet men een vorst met blauwe ogen. Dat kwam omdat zijn achtergrond Duits en Pools was en niet zo zeer Frans. De bloedsporen van de man in de zakdoek in de pompoen waren van iemand met bruine ogen en een klein postuur. Meer een gemiddelde Fransman of Italiaan.
Het is zondag en ik hoef niet te werken. Dus ik kan gerust een beetje fantaseren over een verklaring hiervoor. Als ik een soort Dan Brown was en ik zat verlegen om een goede plot voor mijn volgende thriller dan schreef ik een verhaal over de Italiaanse schandknaap van de kardinaal van Parijs, die genoeg heeft van het misbruik van zijn lichaam door de altijd aangeschoten geestelijke en ervandoor gaat. Hij wordt pompoensjouwer aan het hof en op een kwade dag aangetroffen in het boudoir van Marie Antoinette. De zestiende Louis veroordeelt hem tot 100 zweepslagen, het laatste wat de Duits-Poolse monarch deed voordat het gepeupel hem in de Tuillerieën op kwam halen. Een keukenmeid die heimelijk verliefd op de jongen was depte zijn rug schoon en bewaarde de doeken in een oude pompoen, die door haar latere echtgenoot versierd werd met afbeeldingen van Marat, Robespierre en Danton.
Gelukkig vindt een medewerker van het Vaticaan de pompoen eerder en meent een schandaal te voorkomen door de doeken uit de pompoen te halen. Niemand die er ooit nog iets van zou weten. Hij had niet op Carles Lalueza-Fox gerekend, de leider van het dappere onderzoeksteam dat het genoom in de bloedresten n de pompoen onderzocht.
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag:  klik hier voor een overzicht

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.