9.472
112

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Een prima anti-racist

'Ik laat mij al die verhalen over white privilege niet aanleunen ondanks mijn overtuiging dat racisme in dit land toeneemt'

Israël en Zwarte Piet hebben allebei bestaansrecht omdat zij in de grond deugen. Meer dan veertig jaar geleden zei professor Presser over de Joodse Staat: ¨Misschien hadden ze er niet aan moeten beginnen en zeker niet dáár, maar nu het er eenmaal is, moet het er maar blijven¨. De Palestijnen en de Israeli zouden er beter aan toe zijn als ze niet op grond van betwistbare historische opvattingen allebei exact hetzelfde land opeisten en in plaats daarvan op pragmatische gronden de boel verdeeld hadden om de triljoenen die nu naar wapens gaan, te besteden aan welvaartspolitiek. Dan stelden ze nu de golfstaten in de schaduw. Maar het mocht zo niet zijn.

Dit neemt niet weg dat er nu een agressieve en hoogst onaangename regering zetelt onder leiding van een premier die een aantal grondbeginselen van zionistische pioniers zoals Chaim Weizmann of David Ben Gurion aan zijn laars lapt om zich te laven aan de ideologie van de intolerante nationalist Jabotinksy. Zo doet een verdedigbaar land onverdedigbare dingen.  

Met Zwarte Piet is het precies zo. Die heeft niets met het slavernijverleden te maken en evenmin is hij een racistisch symbool. Ondertussen hebben blanke racisten wel geleerd, hoe ze hem in kunnen zetten om mensen met een andere achtergrond te kwetsen. Dit echter ontneemt niet het bestaansrecht aan de helper van Sinterklaas. Ik zou me overigens goed kunnen voorstellen dat hij zich ontwikkelt tot een medesinterklaas. Iedereen maakt tenslotte carrière en ik ben een voorstander van de coöperatieve beweging. 

Zo zijn ook de blanken in de grond okee. Zij zijn okee omdat alle mensen vrij zijn en gelijk. Een heleboel blanken hebben nare dingen gedaan en misbruik gemaakt van hun positie en pseudowetenschap ontwikkeld om hun eigen superioriteitsgevoelens van een fundament te voorzien, maar andere blanken hebben weer een grote rol gespeeld bij het bedenken van de concepten “bevrijding” en “democratie”. Zij ontwikkelden bovendien allerlei organisatievormen en strategieën om daar meer van te maken dan een mooie droom. Dus ik laat mij al die verhalen over white privilege niet aanleunen ondanks mijn overtuiging dat discriminatie in dit land een ernstig probleem is en het racisme toeneemt, zoals blijkt uit de houding ten opzichte van de vluchtelingen en de volkswoede van de bezorgde burgers.

Volgens mij kun je met dit stelsel van opvattingen een prima anti-racist zijn. En als iemand daar anders over denkt, het zij zo. Of, zoals ze in mijn mooie vaderstad zeggen, die kan het lazerus krijgen. 

Beluister dit opiniestuk hier 


Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (112)