1.318
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Een pufje knuffelhormoon

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over oxytocine

Het beroemde knuffelhormoon – oxytocine – heeft een verschillend effect op mannen en vrouwen. Het wordt ook wel liefdeshormoon genoemd omdat het vrij komt bij verliefdheid, een orgasme, de geboorte, borstvoeding, maar zelfs als je hond je lief aankijkt. Het is echter niet alleen maar halleluja met dit hormoon.

Het komt ook vrij als mensen jaloers zijn of bij leedvermaak. In dit onderzoek werd gekeken of het iets doet aan hoe mensen met elkaar omgaan en of we zulke zaken beter herkennen. Daarbij bleek dat verschil: mannen herkennen competitie het beste en vrouwen herkennen overeenkomsten het beste.

Tweeënzestig mannen en vrouwen tussen de 20 en 37 jaar deden mee in het onderzoek. Twee groepen: de eerste groep kreeg een pufje oxytocine in een neusgat en de andere groep een pufje nepmedicijn (placebo). Na een week werd het omgedraaid. Met een pufje oxytocine in de neus moesten de proefpersonen videootjes bekijken en vertellen of het om competitie, overeenkomst of intimiteit ging wat ze zagen.

Die mannen toch: competitie. Maar zo gek is dat net, want ze zitten zo in elkaar en herkennen het gewoon nog wat beter. Wat de onderzoekers verbaasde is dat er geen verschil was in het herkennen van intimiteit tussen mensen. Maar daar bleken zowel mannen als vrouwen heel slecht te scoren. Dat zal dus gewoon wel gecompliceerder zijn en daarom moeilijker.

Vanaf de allereerste keer dat ik over die oxytocinespuitbussen hoorde ben ik er door gefascineerd. Ik zou er wel 1000 onderzoekjes mee willen doen. Helpt het bij opgefokt gedrag als je met je karretje in de zaterdagse rij bij de supermarkt staat. Mannen blijken er wel ineens de ´Sound of Music´ door leuk te gaan vinden.

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Betekenisvol leven is het beste stressmedicijn

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)