4.503
121

Gemeenteraadslid

Heini Peters is in het dagelijks leven Coach-Vestiging bij Vluchtelingenwerk Nederland

Een PVV’er die zegt: ‘Ik geloof in het goede van de mens’

Zeggen dat je in het goede van de mens gelooft, betekent voor mij dat je ieder mens zonder vooroordeel beschouwt.

Gisteren kwam ik op een Facebookpagina vol PVV-stemmers een naam tegen die mij aansprak. Aansprak omdat de naam voorkomt in mijn geboortedorp. Ik bekeek het profiel en daaruit bleek dat de persoon afkomstig is uit datzelfde dorp. Een groot dorp, waar nooit veel moslims hebben gewoond en nog steeds weinig moslims wonen. Ook zij zou op Wilders stemmen. Ik bekeek het profiel wat beter en zag bij religie: “Ik geloof in het goede van de mens.”

Vreemd, dacht ik. Zeggen dat je in het goede van de mens gelooft, betekent voor mij dat je ieder mens zonder vooroordeel beschouwt. En dan toch op een partij stemmen die mensen puur op basis van geloof, niet om hun daden, als onbetrouwbaar wegzet.

cc-foto: Henk-Jan van der Klis

Een voorouder van de persoon kwam door oorlogsgeweld om in de Tweede Wereldoorlog. Zijn naam staat in het oorlogsmonument in mijn geboortedorp gegraveerd. Ook de naam van een oudoom van mij staat daar in gegraveerd. Hij is op alle familiebijeenkomsten altijd, al is het maar heel even, onderwerp van gesprek. Ome Paul, die in het werkkamp omkwam.

Nu, ruim 70 jaar later vluchten mensen voor een oorlog die zo mogelijk nóg gruwelijker is dan toen. Uit angst te moeten sterven door dat geweld. Net als mijn oudoom. Net als die voorouder. Mensen, waarvan ik in het goede geloof en een veilig heenkomen zoeken tot zelfs in ons, voor hen verre, Nederland.

De partij, waar de persoon op wil stemmen, wil niet één van die mensen meer opvangen. En de mensen, waarvan bewezen is dat ze daadwerkelijk voor oorlogsgeweld vluchtten, daarvan wil de PVV de verblijfsvergunning intrekken. Het staat letterlijk in het verkiezingsprogramma. In de praktijk betekent dat, dat ze weer terugmoeten naar onder andere Syrië en Irak. Waar nog steeds die gruwelijke oorlog woedt.

Als die oorlog een keer afgelopen is, zullen er wellicht ook daar monumenten worden opgericht voor de slachtoffers. Staan daar dan ook namen van mensen, waarvan ik in het goede geloof, gegraveerd die door het kabinet Wilders uit Nederland terug in een oorlog zijn gestuurd?

Ik hoop het niet.

Geef een reactie

Laatste reacties (121)