Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Een rechtse oplossing voor het omroepprobleem

  •  
26-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_boekhan.jpg
Eis van commerciële zenders dat zij voldoende kunst en cultuur brengen
Woensdag schrijft Frank Volmer, directeur van de Telegraaf Mediagroep een groot stuk in de Volkskrant over de publieke omroep. Het komt erop neer dat die zich zou moeten onthouden van alles wat de commerciëlen net zo goed kunnen doen.
Het betoog van Volmer is een mantra die in rechtse kringen wel vaker wordt aangeheven. Het geld van de belastingbetaler zou beter besteed zijn als de publieke omroep niet zou proberen de commerciëlen op eigen terrein te verslaan. Meestal schrijven zulke auteurs er dan bij dat ‘Boer zoekt Vrouw’ bagger is, die niettemin met hun kostbare belastingcenten wordt gemaakt. 
Zoals bekend denk ik graag met mensen mee in plaats van dat ik hun denkbeelden harteloos neersabel. Om deze reputatie verder te verstevigen van mijn kant, heb ik een rechtse oplossing verzonnen voor het omroepprobleem. 
Het is – geef ik graag toe – geen origineel idee. Het komt uit het Verenigd Koninkrijk. Mijn oplossing is behalve rechts ook goedkoop. Mijn liefje wat wil je nog meer? In het Verenigd Koninkrijk kreeg de BBC al bijna een halve eeuw geleden commerciële concurrentie. De toenmalige conservatieve regering verbond aan de licentie voor de, uit winstoogmerk opererende, ITV echter de eis, dat ook deze flink wat zendtijd zou besteden aan kunst, cultuur en drama. 
Deze aanpak zou het bewind Rutte/Samsom zó over kunnen nemen. Tegenwoordig moeten commerciële gegadigden voor radiofrequenties op een veiling tegen elkaar opbieden.  Doe iets dergelijks met commerciële tv-aanbieders die voor de Nederlandse markt willen werken en verbind daar dan ook immateriële eisen aan. Vraag van RTL, SBS6 en Fox om een bepaald percentage van hun programma’s te besteden aan nieuws, duiding, kunst, cultuur en Nederlandstalig drama. Zij kunnen daarmee rekening houden met hun biedingen. Wellicht harkt de Nederlandse staat dan wat minder euro’s binnen, maar toch de naar kunst en cultuur hakende belastingbetaler, die hier zo vaak de publieke omroep de oren wast, heeft goedkoop waar voor zijn geld. En als voldoen aan deze immateriële eisen de commerciëlen niet bevalt, dan staat het hen uiteraard vrij om elders op deze planeet graziger weiden te zoeken. Deze oplossing is volgens mij aanzienlijk kostenefficiënter dan het plan van Volmer.
Het laatste boek van Han van der Horst is: Nederland, de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu

Meer over:

opinie, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.