1.441
19

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Een rubbertje om de piemel hoeft het plezier niet te bederven

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Is seks met condoom minder lekker?

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Het zal in 1997 geweest zijn dat ik voor een AIDS-programma in Zambia was. Met drie artsen reed ik langs de gezondheidsposten waar ‘iets’ aan HIV-preventie werd gedaan. Die preventie stond in het teken van het condoomgebruik. Kon je die overal gemakkelijk krijgen? Waren ze niet te duur? Kregen vrouwen trainingen om zich mondiger op te stellen en een condoom te eisen?

Ik mocht voorin de jeep zitten zodat ik wat meer van het land kon zien. We reden bij het dorpshoofd langs. Het was 12 uur in de middag en hij zat met een stel jonge mensen die op school hadden moeten zitten in de schaduw van een boom bier te drinken. Daarna bezochten we een bar waar een aantal vrouwen verveeld zat te wachten op eventuele mannelijke bezoekers. Op de gezondheidsposten waren voldoende condooms, maar niemand vroeg erom en de verpleegkundigen waren te beschaamd om ze aan te bieden.

Wat in een paar dagen duidelijk werd was dat er veel nodig zou zijn voordat mensen hun gedrag zouden veranderen. Ik werd er zelfs een beetje opstandig van en op een gegeven moment vroeg ik aan de artsen achterin: “Gebruiken jullie een condoom als je het doet?” Geen van drieën hield daarvan. “Dan voel je niets,” legde een van hen uit. In het verdere gesprek kreeg ik het gevoel dat ze ervan overtuigd waren dat het de mening van al hun landgenoten was. Maar is het nu een mythe dat gebruik van een condoom het minnespel minder aangenaam maakt? Want ja, dan kan het voor de echte fijnproevers natuurlijk een behoorlijke belemmering zijn. En ook weten we niet of gebruik van een glijmiddel nog invloed op het gevoel heeft. Tijd voor een onderzoek!

Onderzoekers van de Indiana University in de VS analyseerden uitkomsten van de National Survey of Sexual Health and Behavior van 2009, waarin mannen en vrouwen geïnterviewd waren. De uitkomst van het onderzoek is weinig verrassend; of je het nu met een condoom doet of zonder, of je daar nu wel of niet een smeermiddel bij gebruikt, seks blijft een uiterst bevredigende bezigheid.

In de koorts om maar zo snel mogelijk met het echte werk te kunnen beginnen wordt het condoom mogelijk nog wel eens overgeslagen, en als het niet zo snel om gedaan kan worden natuurlijk helemaal. Maar of het wel of niet lekker is, lijkt niet echt het probleem te zijn. Zolang mannen het gevoel hebben dat het de lol bederft, zullen ze niet zo gemakkelijk gebruiken. Of ze nu roze of zwart zijn, of ze nu in L, XL en XXL worden geleverd.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het weetje van gisteren:

Word je dikker door het huwelijk?

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (19)