Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Een ruimtevlucht, dé hedendaagse Playboy voor rijkeluiszoontjes

  •  
19-07-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
175 keer bekeken
  •  
27104683872_80d07a2546_k

© cc-foto: NASA

Wat een pech hebben de leeftijdsgenoten van Oliver Daemen, die hun festivaltickets straks op de brandstapel kunnen gooien
Het lijkt wel een wedstrijdje ver plassen tussen techmiljardairs: het nabouwen van een Star Wars ruimteschip om mee het heelal in te vliegen. Een zinloze attractie die is gebouwd uit de verveling van de superrijken, waarbij het pretpark alleen entreekaartjes heeft voor de bovenlaag van de maatschappij. Oliver Daemen, zoon van de eigenaar van investeringsmaatschappij Somerset Capital Partner, Joes Daemen, was als een blije puber die voor het eerst een blote vrouw zag in de verborgen Playboy van zijn vader. Hij zei namelijk tegen RTL Nieuws dat hij hier helemaal niet meer op had gerekend, totdat het verrassende telefoontje kwam waarin hij hoorde dat hij samen met Jeff Bezos mee mocht gaan in de eerste bemande ruimtevlucht.
Joes Daemen had zijn portefeuille  opengetrokken om een plekje te reserveren voor de tweede ruimtevlucht. Kosten: ongeveer nabij de 23 miljoen. Dat is aardig wat geld voor een uurtje spanning die je ook om de hoek kan meemaken in Walibi als je in de Goliath stapt, maar nee, dat was niet voldoende. Het rijkeluisjoch wou liever samen met zijn vader wereldwijde bekendheid genereren als astronaut.
‘Steek die veer maar in je reet’, zo had mijn vader het gezegd. Het is allemaal leuk en aardig, maar niet toegankelijk voor anderen die wel dezelfde droom hebben, maar niet het geluk te geboren zijn in een wieg die geplaatst staat in een villa in Tilburg. Daarmee stimuleert Joes Daemen samen met zoonlief de ongelijkheid tussen millennials nog verder, en beloont hij belastingontwijker Amazon nog even met een extra bonus.
Uit een jaarverslag van Amazon EU Sar, een tak van het bedrijf dat jaarlijks honderden producten levert aan talloze huishoudens in Europa, is namelijk gebleken dat er ondanks een recordomzet een verlies van 1,5 miljard is geleden. Hierdoor is het bedrijf vrijgesteld van belasting. Het is nog maar een schijntje van de schaamteloze geldharkerij als je verder leest dat het bedrijf een belastingaftrek van 56 miljoen euro bij eventuele winst in in de nabije toekomst ontvangt. Totaal gaat het dus maar om 2,7 miljard euro aan verlies dat ze hebben ingeleverd, wat op de winst van morgen in mindering kan worden gebracht.
De speciale veiling voor de plek in het ruimteschip was weliswaar verbonden aan een goed doel. Maar de werkelijkheid blijft: filantropie is mooi, maar sociale ongelijkheid kan voor een groot deel bekostigd worden door hogere belastingen voor techgiganten als Amazon, Google en Facebook. Een van de meest bediscussieerde en actuele onderwerpen is de digitaks, een nieuwe heffing die er voor moet zorgen dat meer belasting wordt betaald door digitale diensten en producten. Dit wetsvoorstel zou deze week worden gepresenteerd, maar helaas heeft de Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, daar met haar patriottisme een stokje voor gestoken.
“Als we niets doen, loopt dat tempo alleen maar verder op,” zei Mark Rutte tijdens de laatste persconferentie. De deur werd weer dicht gegooid voor het nachtleven, grote festivals en evenementen, waardoor tallozen jongeren van dezelfde leeftijdscategorie teleurgesteld werden. Ze zaten er namelijk al in een veel langere wachtrij te wachten dan alleen die van desbetreffende nachtclub of horeca-gelegenheid. De voortdurende coronacrisis schijnt volgens het Trimbosinstituut te leiden tot een toename in psychologische problemen en gevoel van eenzaamheid. Er werd uitgekeken om weer vrij te zijn, maar helaas het was een ‘inschattingsfout’ van onze minister-president die hun de das om deed.
Wat een pech hebben de leeftijdsgenoten van Oliver Daemen, die hun festivaltickets straks op de brandstapel kunnen gooien, die hun vakantie moeten inruilen voor de zoveelste voucher die tegen de tijd dat hij gebruikt kan worden alweer vermist is geraakt in de mailbox, en die thuis moeten blijven zitten om vierkante ogen te krijgen dankzij het thuisonderwijs. Zij zullen vanaf de bank moeten toekijken hoe het proleterige gedrag van de rijken ervoor zorgt dat hun generatiegenoot nu in het buitenland zit en zich met minimale voorbereiding de lucht in laat schieten.
Een vermogen tot in de ruimte, maar geen cent voor de staat, dat is wat vader Joes heeft gedaan toen hij zijn miljarden aan het tellen was voor de veiling van de techreus. Hoe empathisch het klinkt, de goede doelen die hieraan verbonden zijn, dienen niet om daadwerkelijk maatschappelijk verantwoord te ondernemen, maar eerder om een schone schijn op te houden. En daar wordt niemand gelukkiger, beter en minder uitgesloten van. De blije-eikelerij van Olivier is ronduit bespottelijk.
Laten we hopen dat hij met beide voeten op aarde blijft, inplaats van graaien naar de sterren zoals de techmiljardair die naast hem gaat zitten doet.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.