1.178
4

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Een spray voor overspelige mannen?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over het liefdeshormoon oxytocine

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Daar heb je weer zo’n onderzoek dat de romantiek van echte liefde een beetje belachelijk lijkt te maken. Met een beetje oxytocinespray zouden mannen hun vaste partner trouwer zijn. Onderzoek bij prairiewoelmuizen had al iets vergelijkbaars aangetoond, maar nu blijkt dat ook bij mannen oxytocine helpt tegen het naast de pot pissen.

Oxytocine wordt ook wel het liefdeshormoon genoemd. Het wordt gemaakt in de hypothalamus en het was vooral bekend omdat het een rol speelt bij het op gang komen van de bevalling en bij de aanmaak van borstvoeding. Maar niet alleen vrouwen maken oxytocine. Mannen hebben het ook en een belangrijk effect van oxytocine is dat het zorgt voor het bevorderen van positieve gevoelens tussen partners. Het is zelfs zo dat als je hond je verliefd aankijkt er meer oxytocine vrij komt.

Oxytocine zorgt voor loyaliteit ten opzichte van je naasten. Zonder oxytocine zou het hele idee van het gezin als hoeksteen van de samenleving op de vuilnishoop kunnen, want het hormoon houdt de gezinsleden samen. Het zorgt voor groepsgevoel en onderzoek heeft laten zien dat het zelfs bij voetbalfans werkt. Samen houden we van onze club en voelen een enorme verwantschap. Jammer genoeg zorgt het ook voor een aversie tegen de mensen die met het shirt van de andere voetbalclub rondlopen.

In het onderzoek werd gekeken naar het gedrag van 86 heteroseksuele mannen van ongeveer 25 jaar oud die met oxytocine gesprayd werden voor ze in contact kwamen met een in het algemeen als aantrekkelijke beschouwde vrouw in contact werden gebracht. Dat gedrag werd vergeleken met dat van mannen die een snufje placebo (nepoxytocine) kregen. De oxytocine bleek geen effect te hebben op vrijgezelle mannen en ook had het geen invloed op de afstand tussen mannen onderling, maar mannen in een relatie hielden door de spray meer afstand van de aantrekkelijke dame.

Oxytocine zou mannen helpen trouw te blijven, zeggen de onderzoekers. Altijd al gedacht dat we geen spat beter zijn dan prairiewoelmuizen.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het weetje van woensdag nalezen: Wordt de mens steeds dommer?
Het meest recente boek van Ivan Wolffers is: Gezond


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (4)