Laatste update 05 april 2019, 19:38
2.238
14

Oprichter spanje.cat

Ik ben oprichter van de website www.spanje.cat, waar we met internationale artikelen mensen informeren over wat er werkelijk gaande is in Spanje.
Ook ben ik petitionaris van de petitie catalaansegevangenen.petities.nl. Deze petitie roept de Tweede Kamer op alles in het werk te stellen voor de vrijheid van de politieke gevangenen in Spanje.

Een stem op een Europese liberaal kan steun aan extreemrechts betekenen

Het CDA wil de partij van Orbán terecht uit hun Europese fractie weren maar hoe zit het met de Spaanse zusterpartij van VVD en D66?

cc-foto: santiago lopez-pastor

De maat is vol voor CDA-leider Sybrand Buma. Hij vindt dat zijn Europese en Hongaarse zusterpartij Fidesz een grens is over gegaan. De druppel was de felle antimigratiecampagne van Orbán, waarbij de  voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker en Europees commissaris Frans Timmermans op billboards als gevaar voor de Hongaarse veiligheid werden weggezet.

Nu het CDA als zevende partij uit de Europese Volkspartij (EVP) een verzoek heeft ingediend om de positie van Fidesz aan de orde te stellen, wordt binnenkort gesproken over uitzetting of schorsing van de Hongaarse partij.

Ook andere Europese fracties hebben echter te maken met leden die hun grondbeginselen met voeten treden. Zo maken niet alleen de Nederlandse VVD en D66 in Europa deel uit van de Alliantie van Liberalen en Democraten (ALDE), maar ook de Spaanse Ciudadanos. Deze partij wordt in eigen land in één adem genoemd met de uiterst rechtse Partido Popular en extreem-rechtse VOX. Deze drie partijen komen allemaal voort uit de Allianza Popular (AP), ooit de rechtervleugel van het franquisme. De AP werd opgericht door Manuel Fraga, onder andere minister van Voorlichting tijdens de Franco-dictatuur.

Het is dus niet zo gek dat ook Ciudadanos het bestaan van de Francostichting, die als doel heeft de herinnering aan de dictator levend te houden, steunt. Toen de nieuwe premier van Spanje, Pedro Sánchez, een wet in stemming bracht om Franco uit zijn mausoleum te halen en her te begraven op een minder prominente plek, noemde Ciudadanos dat een afleidingsmanoeuvre en verliet de voltallige fractie demonstratief het parlement om zich zo aan de stemming te onttrekken.

Bij demonstraties voor de eenheid van Spanje vind je naast de Spaanse vlag met de rijksadelaar uit de Francotijd ook politici van Ciudadanos, Partido Popular en VOX, gebroederlijk naast elkaar.

In de deelstaat Andalusië gaat de samenwerking tussen Ciudadanos en het extreem-rechtse VOX nog verder. Daar trekken de partijen gezamenlijk op in het regiobestuur. Onlangs sloot Inés Arrimadas, nummer 2 van Ciudadanos, een landelijke coalitie tussen haar partij en VOX niet uit. Dat VOX door Spanje toert met de slogan #FemiNazis, tegen vrouwenrechten en tegen transgenders, is blijkbaar geen spelbreker.

Vlak voor de Andalusische verkiezingen tipte ALDE-fractievoorzitter Guy Verhofstadt de lijsttrekker van Ciudadanos nog als de toekomstige premier van Spanje. Laten we hopen dat D66 en VVD toch het voorbeeld van het CDA in Europa volgen en de positie van Ciudadanos in ALDE aan de orde stellen. Zo niet, dan is een Europese stem op VVD en D66 indirect ook een stem op Spaans extreem-rechts.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)