496
15

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Een telefoontje zal Organon niet redden

Balkenende gaat de topman van Merck bellen in een poging Organon te redden. Maar wie krijgt hij dan aan de lijn? En is hij tegen die man opgewassen?

Premier Balkenende wil inderdaad iets doen voor Organon. Hij gaat Richard T. Clark opbellen, de Amerikaanse CEO die het fameuze Osse bedrijf wil sluiten. Tenslotte, zo meldt NRC Handelsblad, heeft president Sarkozy ook de telefoon gepakt, toen deze ondernemer in Frankrijk ook het een en ander op wilde doeken. Zou dat lukken?

Richard T. Clark is sinds 2008 de hoogste baas van de Amerikaanse farmacie-producent Merck, dat in de negentiende eeuw begon als uitgever van medische handboeken. Later kwam daar ook farmaceutische research bij en de productie en verkoop van geneesmiddelen is weldra de hoofdactiviteit geworden. Maar Merck’s Medical Manual wordt nog steeds in de hele wereld tegen een matige prijs verspreid, want je kunt je moeilijk een beter reclamemiddel voorstellen dan een naar jouw bedrijf genoemd naslagwerk dat dokters dagelijks in de hand nemen.
Merck heeft een aantal belangrijke geneesmiddelen ontwikkeld, maar rond de eeuwwisseling was het een beetje in de versukkeling geraakt. Volgens dit artikel in Fortune heerste er in de laboratoria een geest van ongerechtvaardigde zelfvoldaanheid, terwijl Merck op de lijst van meest gewilde bedrijven begon te zakken. De genadeklap dreigde, toen bleek, dat een Merck-product, de artroseremmer Vioxx, ernstige hartkwalen kon veroorzaken. Richard Clark, maakte deel uit van een driemanschap dat Merck op heet laatste moment redde. De andere twee waren de jurist Ken Frazier, die een slimme strategie opzette tegen procederende Vioxx-slachtoffers en de nieuwe leider onderzoek Peter Kim.
Kim maakte het laboratorium wakker door de researchers duidelijk te maken dat ook buiten Merck goed wetenschappelijk onderzoek werd gedaan. Hij besteedde aan de ene kant research uit, terwijl hij tegelijkertijd Merck kleine overnames liet doen daar waar je op die manier lucratieve kennis binnen kon halen. Zo brachten de drie kompanen hun gebutste onderneming er snel weer bovenop.
Organon was ondertussen door Akzo Nobel in de etalage gezet en overgedaan aan Schering-Plough, sinds de negentiende eeuw al een belangrijke concurrent van Merck. In 2009 maakten Clark, Kim en Frazier korte metten met deze tegenvoeter. Merck kocht Schering-Plough voor meer dan 41 miljard dollar. Het was zogenaamd een fusie maar op de site van het bedrijf kom je de nieuwe partner eigenlijk alleen nog maar tegen onder het hoofdje history
Het is duidelijk dat Merck met deze overname de nieuwe strategie voortzet: uit de  omgeving weghalen wat je positie op de geneesmiddelenmarkt versterkt. Kom je een oude onderneming tegen als Organon, dan hoef je niet lang na te denken. Wat heb je aan een laboratorium met veel traditie en een grote bedrijfstrots? Daar is Merck in de jaren negentig bijna aan ten onder gegaan. Ontmantelen voor het te laat is. De nuttige onderdelen behouden en naar elders brengen. De tent zelf sluiten, want dat is een potentiële risico-factor. Ook al heeft Organon een onberispelijk track record en geen zwarte pagina’s in zijn geschiedenis zoals Merck zelf. Vanuit het door zonne-energie verlichte en verwarmde hoofdkwartier in New Jersey is dat allemaal niet zo zichtbaar.
Voorop staan immers de winsten en de aandeelhouderswaarde. Richard T. Clark heeft veel impulsen om alles daarvan afhankelijk te maken. In 2008 ontving hij volgens de Wikipedia $17,320,938, Zijn basissalaris bedroeg “slechts”” $1,783,334. De rest kreeg hij in de vorm van bonussen, aandelen, opties en onkostenvergoedingen. Zie hier.
Het is een man met een brede lach. Hij is vast heel joviaal aan de lijn. Ook heeft hij ervaring met politici. Merck ontwikkelt in Washington uitgebreide lobbies, zoals uit dit bericht blijkt. Ook  hielp het critici van Obama om belangrijke verzwakkingen aan te brengen in diens gezondheidsplan.
Iets zegt mij, dat Jan Peter Balkenende weinig zal bereiken. Clark en zijn vrienden spelen in een andere divisie.

Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (15)