423
0

Redacteur BNNVARA

Dennis l'Ami is journalist en schreef onder voor Frontaal Naakt, State Magazine, AD, De Kanttekening, De Correspondent

Een-tête à-tête met Anouk en Samira Bouchibti

Het songfestival is net de politiek

Terwijl Anouk haar nummer nog eens soundcheckt tijdens een repetitie voor de generale repetitie, volgt een trotse delegatie Nederlandse politici haar verrichtingen. Één van de genodigden is Samira Bouchibti, het voormalig PvdA-kamerlid dat onlangs overstapte naar de VVD. Omdat ze voor die partij de gemeenteraad van Amsterdam in wil, is ze mee op werkbezoek. Cultuur snuiven, organisatieprocessen volgen. Dingen die politici doen.

‘Succes, Anouk!’ roept ze opgetogen tegen de zojuist het podium verlatende rockdiva.

‘Dank je,’ hijgt Neerlands enige popster met internationale allure terug. Met een witte handdoek slaat ze het zweet uit haar nek.

‘Jij bent toch die PvdA-politica? Jij weet wat het is om op een podium te staan. Nog tips voor me?’ vraagt ze als ze haar adem weer heeft gevonden.
‘Niet echt. Wees jezelf.’

‘Dat is meestal mijn probleem en daarom zing ik er ook over tijdens het Songfestival. Ik ben te eerlijk, vertrouw mensen te snel. Ik stort me ergens in, van half werk houd ik niet. Dat heeft me veel pijn opgeleverd, en tattoos die ik weer weg moest laten laseren.’ Ze houden elkaars hand vast. Geluidstechnici rennen als marmotten in een kooi.

‘Soms moet je uit je comfort zone om te weten wat je écht wil. Ik was al jaren een VVD’er in de kast. Nu klopt mijn hart rechts en ik voel me een stuk beter. Wist je dat het kapitalisme best sociaal is, trouwens?’

‘Dat herken ik wel,’ zegt Anouk. ‘Vroeger zocht ik het in de rafelranden van het leven, tegenwoordig denk ik wel eens: een kleedje haken, daar is toch niets mis mee? En nu sta ik hier.’

Na die laatste woorden slikt ze voordat ze verder gaat. ‘Het songfestival is net de politiek. Die stemt voor die omdat die stemt voor die. Kwaliteit doet er niet toe.’ Bouchibti  knikt en even blijft het stil, tot Anouk begint te lachen en zegt: ‘Als wij deel uitmaken van dezelfde circussen moeten we nog één stap verder. Ik weet niet veel van politiek maar ik leer snel. Kun jij een beetje zingen? Wat doe je zaterdagavond?”

Volg Dennis l’Ami ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (0)