641
6

Redacteur BNNVARA

Dennis l'Ami is journalist en schreef onder voor Frontaal Naakt, State Magazine, AD, De Kanttekening, De Correspondent

Een tête-à-tête met de paus en Dijsselbloem

'Vasthouden aan het sprookje, Jeroen. De mythe is belangrijk'

Op uitnodiging van uw correspondent vond deze week een tête-à-tête plaats tussen twee pauzen. Franciscus, paus van de armen, ontving Jeroen Dijsselbloem, paus van de rijken, op het Apostolisch Paleis in Vaticaanstad.

Hoewel de twee veel hadden meegemaakt in de afgelopen weken, was de sfeer ontspannen en vloeide de koffie rijkelijk. Na de pauselijke zegen zag de van oorsprong Katholieke Dijselbloem zijn kans schoon.

“Hoe doet u het toch? U roept van alles over homo’s, uw kerk stapelt schandaal op schandaal en toch omarmt de wereld u. Wat is uw geheim?”

De paus van de armen haalde zijn schouders op.
“Vasthouden aan het sprookje, Jeroen. De mythe is belangrijk. Mensen rennen tegenwoordig massaal de kerk uit, op zoek naar een nieuwe god. Ze zoeken het op het marktplein of in het voetbalstadion. En dan opeens zeggen stokoude mannen dat ze een nieuwe leider gaan zoeken. Sluiten zich af van de wereld, houden geheim wat de hele wereld wil zien.”

De paus van de armen slurpte gulzig.
“Transparantie en gesloten deuren. Ergens tussen die twee ligt het spanningsveld waartussen mijn kerk zich al sinds mensenheugenis begeeft. Betere marketing bestaat er niet. Dat wat men niet kan zien, dat wat men niet kan beïnvloeden of beheersen heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op de mens, die sinds de dagen van Adam en Eva amper haar dierlijke impulsen is verloren.”

De paus van de rijken keek in zijn bijna lege kopje. “Bedankte u het Nederlandse volk daarom in het Italiaans voor de u geschonken bloemen?”

De paus van de armen knikte.
“Zijne Heiligheid, mijn volk is in mineurstemming. Economisch gaat het niet denderend, maatschappelijk gezien zijn we al een aantal jaren op drift. Had u de Nederlanders niet een hart onder de riem kunnen steken door ze aan te spreken in de eigen taal?”

De paus van de armen schonk nog eens in.

“Meneer Dijsselbloem, maak van uzelf geen muurbloem, als ik mij een grapje mag permitteren. De kerkganger is net zo wispelturig als de aandeelhouder. Ze zoeken beide naar veiligheid en leiderschap. Wij geven die. Het woord ‘volg’ zit al bijna in ‘volk’. Maakt u zich geen zorgen. Hoe gaat het met uw gezin?”

Volg Dennis L’Ami ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (6)