547
5

Redacteur BNNVARA

Dennis l'Ami is journalist en schreef onder voor Frontaal Naakt, State Magazine, AD, De Kanttekening, De Correspondent

Een tête-à-tête met UEFA-voorzitter Platini en een Monsanto sales-manager

Monsanto ziet wel brood in het heilige gras van Platini

Als UEFA-voorzitter Michel Platini deze week een pleidooi houdt voor een Europese sportpolitie om corruptie rondom voetbalwedstrijden tegen te gaan, weet de sales manager van Monsanto genoeg; als er één organisatie is dat het controleren van alles wat groeit en bloeit tot haar levensdoel ziet, is het zijn bedrijf wel.

‘Een grasmat zonder omkoopschandalen zou een fluitje van een cent moeten zijn’, denkt hij terwijl hij wacht in de lobby van het hoofdkantoor van de voetbalbond voor een gesprek met Platini. Er is niemand die enig acht op hem slaat als hij een grote kamerplant ziet staan. Hij grijpt zijn kans en wrijft wat langs de bladeren van een grote cissus, ruikt aan de stam en likt over de potgrond waar de groene groeier in staat.

‘Loopt u mee?’, vraagt een secretaresse die haar verbazing over de plantensnuiver maar moeilijk weet te verbergen. Als hij even later tegenover Michel Platini zit, wordt hij direct afgeleid door een enorme yucca met karakteristieke, scherpe en puntige bladeren. Ze staat te pronken bij een groot raam dat uitzicht biedt over Geneve.

‘Vindt u haar mooi?’ vraagt de oud-voetballer.

‘Mooi is een groot woord, monsieur Platini. De vraag of ze controleerbaar is, vind ik een interessantere.’

‘Als mijn mensen me goed hebben ingelicht, wil uw bedrijf de absolute controle over alles waar zaadjes aan te pas komen. C’est vrai?

‘Dat klopt.’

‘Ik zie niet hoe u mij kunt helpen match-fixing te voorkomen.’ 

Terwijl de yucca blijft lonken naar de sales manager probeert hij tot een verkoopargument te komen. ‘De natuur is onvoorspelbaar, monsieur Platini. Dat maakt haar eng, net als terroristen. Het is onze overtuiging dat de wereld een veiliger plek wordt als we de natuur zo vormen dat ze in dienst komt te staan van de mensheid.’

‘In dienst van uw winsten, bedoelt u?’

Het inkoppertje tovert een cynische glimlach op zijn mond. Als hij ergens een hekel aan heeft, is het aan voetballers die veel praten maar niet presteren. Duizenden heeft hij er meegemaakt tijdens zijn loopbaan. ‘Kom, kom, monsieur Platini. U zit op een apenrots die jaarlijks miljarden binnenhaalt. We zitten in dezelfde dugout.’ 

Gebruik voetbaltermen, verplaats je in je potentiële koper. Basiskennis voor de goede verkoper.

‘Wat ik bedoel te zeggen is… Monsanto kan u helpen bij uw probleem.’

‘Ik luister.’

‘U wilt voetbalwedstrijden zonder corruptie, maar zolang de mensheid bestaat, zal corruptie bestaan. Dat is een feit en met feiten kunnen wij werken bij Monsanto.’

‘Geeft u eens een dieptepass,’ zegt Platini.

‘Wat zou u ervan denken als wij vanaf nu het monopoly krijgen op het produceren van grassoorten voor voetbalvelden? Geen voetbal meer zonder Monsanto! De grassoorten zullen allerlei innovaties kennen, zoals ingebouwde chips om de hartslag van voetballers te kunnen meten tijdens de wedstrijden. Als we afwijkende parameters waarnemen, kunnen we een vermoeden van omkoping met wetenschappelijk bewijs hard maken, monsieur Platini! U zou de geschiedenis ingaan als de man die van voetbal een schone sport maakte.’

De UEFA-voorzitter is ijdel genoeg dit idee erg aanlokkelijk te vinden, al doet de gedachte dat één enkel bedrijf bepaalt waarop er wordt gevoetbald hem rillen. Geen voetbal meer zonder Monsanto, de gedachte alleen al! Als er zonder Platini nooit meer wordt gevoetbald, très bien. Maar geen voetbal zonder een zaadproducent? Één van zijn adviseurs wist hem die week te vertellen dat de biotech-gigant kleine boeren aanklaagt die de gepatenteerde zaden van het bedrijf niet willen gebruiken, maar de zaadjes wel, door weer en wind, op hun land hebben gekregen van nabij gelegen akkers waar het wél wordt gebruikt. Platini kon het moeilijk geloven.

‘Zo ziek kan de wereld nog niet zijn.’

De adviseur had vol gehouden en toch zat hij nu tegenover een bedrijf dat wel brood zag in de ontelbare voetbalvelden die deze aarde telt.

‘Geen voetbal zonder Platini. Zo ga ik de geschiedenis in, bedoelt u?’

‘Zeker, monsieur Platini.’

‘En u doet de rest?’

‘Zeker, monsieur Platini.’

‘Ach, gras is ook maar gras. Wanneer kunt u beginnen?’

Geef een reactie

Laatste reacties (5)