8.596
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Een toyboy is niet voor iedereen weggelegd

Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over jongere partners

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Ik begrijp dat er een heel gedoe is over het liefdesleven van Patricia Paay, de Hugh Heffner onder de vrouwen zal ik maar zeggen. Dat idee van een rijke vrouw met een jonge toyboy (een cougar wordt zo’n vrouw genoemd) en de rijke man met jonge bunnies (een sugar daddy heet zo’n man) blijkt erg tot de verbeelding te spreken.

Het bevestigt het idee dat de wereld echt zo in elkaar zit, maar ik kan je gerust stellen. Dat zijn uitzonderingen. Cougars en sugar daddies reflecteren nu niet bepaald de werkelijkheid, zo blijkt uit onderzoek.

Voor hun onderzoek gebruikten de wetenschappers de bevolkingsgegevens van de VS tussen 1960 en 2000. Ze concentreerden zich op de leeftijd waarop mensen voor het eerst trouwen, de leeftijd waarop ze hun opleiding beëindigden en hun inkomsten. Ze gebruikten ook gegevens over wat mensen op jongere leeftijd aantrekkelijk vinden.

Uit de analyse van al dat materiaal blijkt dat mensen die een lange opleiding volgen zich meer met leeftijdgenoten ophouden, en op het moment dat anderen aan trouwen denken zijn zij nog bezig met de start van hun maatschappelijke carrière.

De leeftijd van trouwen zit dan dichter bij elkaar dan bij mensen met een kortere opleiding. Zij werken al op jongere leeftijd en maken deel uit van een ruimer sociaal netwerk met grotere leeftijdsverschillen. Daardoor is de kans op huwelijken met grotere leeftijdsverschillen ook groter. Het blijkt dus sterk afhankelijk te zijn van het netwerk waarin je zit.

Verder bleek dat mannen die met veel jongere of veel oudere vrouwen getrouwd zijn minder verdienen dan mannen die met een vrouw van hun eigen leeftijd waren getrouwd. Acht jaar leeftijdsverschil betekende 3000 euro minder op jaarbasis dan in relaties met 1 jaar leeftijdsverschil. Opvallend was dat vrouwen die veel in leeftijd van hun partner verschilden meer dan hun man verdienden. Dat kwam niet doordat ze een beter salaris hadden, maar omdat ze meer uren draaiden.

Mannen die acht jaar met hun partner verschilden scoorden 8,4 punten minder op allerlei tests. Bij vrouwen was er eigenlijk geen verschil te zien. Als het uiterlijk erbij werd betrokken bleek dat koppels waarin de man veel ouder was dan de vrouw meestal minder aantrekkelijk waren (niet onmiddellijk boos worden op mij; ik geef de uitkomsten van het onderzoek maar door), maar er was mogelijk wel een lichte relatie te zien in de aantrekkelijkheid van koppels van een oudere vrouw met jongere man. Daar staat tegenover dat – in tegenspraak met wat glossy’s ons willen doen geloven – het geen verschijnsel is dat toeneemt.

Wat wel toeneemt zijn de relaties van ongeveer gelijke leeftijd. Dat zal mede komen doordat mensen steeds langere opleidingen volgen, maar ook door de voordelen: als je van gelijke leeftijd bent kun je dingen samen doen op het moment dat je er allebei aan toe bent. Je kunt kinderen krijgen op een leeftijd dat je het allebei aankan, je kunt samen met pensioen gaan en je eindigt niet in een situatie dat je bunny of toyboy zijn rondje rent, terwijl jezelf met de regiotaxi naar de bejaardengym wordt gebracht.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Roken is niet normaal, maar dodelijk

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)