6.319
250

Historicus

Maarten van Rossem is niet alleen Nederlands bekendste historicus en Amerikadeskundige, hij is ook een veelgevraagd commentator op radio en televisie. Regelmatig is Maarten van Rossem te zien in programma's als De Wereld Draait Door en Pauw en Witteman. Ook heeft hij zijn wekelijkse optreden in Goedemorgen Nederland op Radio 1. Sinds zomer 2008 zijn Van Rossems nuchtere en relativerende analyses ook te lezen in zijn eigen tijdschrift: Maarten!

Een tsunami van onwetendheid

NRC-Handelsblad presenteerde deze week een onderzoek waaruit blijkt dat een kwart van de PVV-aanhang denkt dat Geert Wilders minister is in het kabinet-Rutte

Dat toont maar weer eens aan welke grenzeloze onkunde deze PVV-kiezers tentoon spreiden. Het is indicatief voor een breder fenomeen, dat ik ook terugzie bij de lezingen die ik in het land geef.

Op zich zijn de mensen die daarheen komen helemaal geen PVV-kiezers, eerder goedopgeleide krantenlezers. Maar als ik dan doorvraag over actuele politieke kwesties blijken ze meestal nergens iets van af te weten. Bij het thema migranten, dat nu al meer dan een decennium de publieke discussie domineert, kan niemand melden hoeveel mensen ons land binnenkomen, niemand kan vertellen wat ons de Europese Unie kost en oplevert. En niemand in de zaal weet hoeveel allochtonen of moslims Nederland telt. Evenmin weet men hoeveel inwoners de EU telt en hoe groot het percentage moslims in de Unie is.

Als je dan vervolgens kijkt op internet is het nog veel erger – ook hier soms op deze weblog. Het internet is voornamelijk een podium voor agressief en rancuneus schelden. Argumentatie doet voor de meeste schelders niets terzake. Bovendien zijn vele schelders laf, want anoniem.

En dan kom ik toch weer op Wilders en zijn PVV. Deze eenmansbeweging, is gegrondvest op een reeks van enorme leugens. Kijk naar zijn standpunten over massa-immigratie of de Europese Unie. Het is een panorama van misvattingen, waarvan de gekste natuurlijk de komende islamisering van Nederland en Europa is.

Nederland staat stijf van de geharnaste opvattingen, maar die hebben zelden een betekenisvolle relatie met de werkelijkheid.

Dit stuk is overgenomen van de website Maarten!

Geef een reactie

Laatste reacties (250)