530
6

Tweede Kamerlid voor de SP

Ronald van Raak is sinds 2006 Tweede Kamerlid voor de SP. Hij is woordvoerder binnenlandse zaken. Van Raak is historicus en filosoof, voorzitter Wetenschappelijk Bureau SP en was voorheen Eerste Kamerlid.

Een tuintje voor de wethouder

Geld dat bedoeld was om de buurt op te knappen, werd uitgegeven om wethouders te promoten

Welke wethouder wil niet op de landelijke tv? De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) deed onze lokale bestuurders op 27 april 2009 een aantrekkelijk aanbod. De VNG had een deal gesloten met SNP Holding, producent van het SBS6-programma ‘De Tuinruimers’, waarin tv-hovenier Rob Verlinden mensen gelukkig maakt met een nieuwe tuin. Alle wethouders kregen een brief van de VNG met de volgende uitnodiging: laat ‘De Tuinruimers’ een tuintje aanleggen in uw gemeente.

Dat kostte 27.500 euro, maar daar kreeg de gemeente wel wat voor terug. De hele aflevering mocht de gemeente laten zien hoe groen ze wel niet is. De afdeling voorlichting van de gemeente werd nadrukkelijk uitgenodigd mee te denken over de ‘eigen insteek’ van het programma. En natuurlijk zou de wethouder in de uitzending uitgebreid in het zonnetje worden gezet. Die 27.500 euro was dan wel zo’n beetje op, maar gelukkig was Plant Publicity Holland bereid gevonden gratis planten ter beschikking te stellen.

Zo’n aanbod was smullen voor de afdelingen communicatie in de gemeenten. Zoals in Utrecht, waar ‘De Tuinruimers’ in een plantsoen een ‘luxe theetuin’ aanlegde. Die 27.500 euro waren snel gevonden, uit het budget leefbaarheid. Geld dat bedoeld was om de buurt op te knappen, werd uitgegeven om lokale bestuurders te promoten. De gemeente kwam mooi in beeld, maar de ‘luxe theetuin’ werd al snel een hangplek en een bron van overlast. Door gebrek aan onderhoud stond de tuin al snel te verpieteren.

Hoeveel gemeenten geld voor de buurt hebben uitgegeven aan ‘De Tuinruimers’ – tegenwoordig ‘Rob’s Grote Tuinverbouwing’ – weten we niet, omdat gemeenten verzwijgen dat zij de uitzending zelf hebben betaald. In Utrecht werd zelfs een buurtbewoonster, zonder het zelf te weten, als dekmantel gebruikt. Ik zal minister Donner vragen in welke gemeenten geld voor de leefbaarheid van de buurt is uitgegeven aan de populariteit van de wethouder. Maar ik wil vooral weten waarom de VNG zo nodig moet optreden als tv-makelaar.


Laatste publicatie van Ronald van Raak

  • Het Binnenhof blijft verbazen

    Avonturen in de Tweede Kamer

    december 2018


Geef een reactie

Laatste reacties (6)