441
8

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Een typisch Stapelonderzoek?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Als er schaarste is dan zijn we geneigd om mensen met andere raciale of etnische kenmerken vaker als 'anders' te zien

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Wie hoort er bij ons en wie is een buitenstaander? We delen mensen in, van het speelplein tot de sportclub, van onze werkplaats tot het buurtfeest. We oordelen allemaal: wie hoort hier en wie niet? Hoe gaat dat in zijn werk? Onderzoekers uit Texas wilden weten hoe het gebeurt in een tijd van schaarste, want dan komt het er immers echt op aan. En gaan dan racisme en etnocentrisme een rol spelen?

Voor het onderzoek werden foto’s van Afro-Amerikanen en witte Amerikanen via een speciaal computerprogramma met elkaar gemengd waardoor zogenaamde biraciale afbeeldingen ontstonden. Die afbeeldingen werden weer in foto’s gemonteerd die schaarste of overvloed lieten zien: een leeg kantoor en juist een overvol kantoor. En daarbij kwam dan een onderschrift. Bij het lege kantoor iets over de crisis en het verdwijnen van banen en bij de volle foto’s iets over beschikbaarheid van veel nieuwe banen. Vervolgens kregen 71 witte studenten de foto’s te zien en bij de foto’s van schaarste vonden ze de biraciale persoon vaker ‘zwart’ dan in foto’s waarbij er geen schaarste was. Ook andere experimenten werden gedaan en lieten iets vergelijkbaars zien.

Als er schaarste is dan zijn we geneigd om mensen met andere raciale of etnische kenmerken vaker als ‘anders’ te zien. Er zou nog veel meer onderzoek gedaan moeten worden om mogelijk andere verklaringen uit te sluiten en naar hoe het zit met andere bevolkingsgroepen, maar dit is op zich toch al een veelzeggend onderzoek. Zo’n  onderzoek dat we liever niet zien omdat het pijnlijke waarheden toont en waarvan we bij voorkeur zouden zeggen dat het een typisch Stapelonderzoek is.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het weetje van woensdag nalezen: De emotioneelste mensen ter wereld
Het meest recente boek van Ivan Wolffers is: Gezond


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (8)