334
2

Oorlogsverslaggever De Pers

Arnold Karskens kreeg de afgelopen vijfentwintig jaar bekendheid als een van Nederlands beste en volhardendste oorlogsverslaggevers. Hij werkte voor Nederlandse en Vlaamse radio- en tv-zenders en is nu oorlogsverslaggever voor dagblad De Pers.
Karskens is auteur van onder andere: Pleisters op de ogen, over de geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo. In oktober 2009 verscheen ‘Rebellen met een Reden’, verhalen over idealistische Nederlanders in de oorlog.
http://www.arnoldkarskens.com/

Een van de tien

De voortvluchtige Nederlandse oorlogsmisdadiger Klaas-Carel Faber (88)  staat nummer vijf op de nieuwste  lijst van de 10 meest gezochte nazi-oorlogsmisdadigers opgesteld door het Simon Wiesenthal Centrum in Jeruzalem.

De oud-SS´er en medewerker van de Sicherheitspolizei in Groningen werd bij zijn proces in 1947 beschuldigd van medeplichtigheid aan zeker 23 moorden en tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. In 1952 ontsnapte hij uit de Bredase Koepelgevangenis. Momenteel woont hij als vrij man in de Beierse stad Ingolstadt.

Duitsland weigert uitlevering aan Nederland, waar hij nog steeds gesignaleerd staat, omdat Faber inmiddels de Duitse nationaliteit bezit. Maar Nederland gaat ook niet vrij uit. Bij de jaarlijkse publicatie verwijt directeur Efraim Zuroff van het Wiesenthal Centrum de Nederlandse ‘onvoldoende pogingen’ in het werk stelt, en heeft gesteld in het verleden, om dit soort nazi-misdadigers achter de tralies te krijgen.  Ook mag Duitsland, wat een compliment kreeg voor recente vervolgingen, harder trekken aan de Zaak Faber, zegt Zuroff:

“The Faber case should be among the cases with high priority for the German prosecution. It is unthinkable that a person convicted for the murder of at least eleven innocent civilians in a Dutch court, will continue to enjoy freedom from prosecution and punishment in Germany.”

De naam van een andere Nederlander, Heinrich Boere die vorig jaar nog nummer 6 stond, is geschrapt. De oud-SS’er is op 23 maart in het Duitse Aken tot  levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor drievoudige moord in 1944. Ook oud-bewaker in het vernietigingskamp Sobibór, de Oekraïner Ivan Demjanjuk die vorig jaar nummer 1 stond,  is van de lijst verdwenen. Momenteel staat hij terecht in München. De Most Wanted-lijst wordt nu aangevoerd door de Hongaarse officier Sandor Kepiro wegens deelname aan een massamoord op 1200 burgers in het Servische Novi Sad op 23 januari 1942.

Al jaren schrijf ik over de Haarlemmer Klaas-Carel Faber. Zie onder andere de blogs Kamervragen over Oorlog en Beulen en Faber in de Cel. Op 24 april 2008 verscheen in De Pers een Open Brief van nabestaanden gericht aan Tweede Kamerleden om deze oorlogsmisdadiger zijn straf te laten uitzitten. Tot nu toe weigert de Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin, zie Over de Knie, serieuze politieke druk uit te oefenen op Duitsland. Alle middelen zijn geprobeerd, stelt hij. Maar dat zei hij ook over Heinrich Boere een paar jaar geleden en die werd vorige maand mooi veroordeeld. Vandaar bij deze een herhaalde oproep aan de politici, opiniemakers en betrokkenen om hun mond open te trekken zodat Faber alsnog zijn straf uitzit.

Dit stuk staat ook op arnoldkarskens.com
Zie ook vandaag Massamoordenaar uit 1942 nu most wanted in De Pers.

De foto nam ik vorig jaar van Faber en echtgenote buiten zijn flat in Ingolstadt. Fijn aan de wandel maar geen woord van berouw kwam ooit over zijn lippen.

Geef een reactie

Laatste reacties (2)