2.187
10

Oud-minister van Milieu

Jacqueline Cramer (Amsterdam, 1951) werd in de jaren 1970 gegrepen door het rapport van de Club van Rome en heeft zich sinds die tijd sterk gemaakt voor een duurzame samenleving. In 1976 studeerde Cramer af als biologe aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna was zij als medewerkster verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze in 1987 promoveerde.

Tot 2007 was Cramer hoogleraar duurzaam ondernemen aan het Copernicus Instituut van de Universiteit van Utrecht. Daarvoor was ze achtereenvolgens hoogleraar milieumanagement aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam, hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Brabant en bijzonder hoogleraar milieukunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ook werkte ze als adviseur bij TNO. Vanaf 1999 heeft ze naast haar wetenschappelijke activiteiten een eigen adviesbureau op het gebied van duurzaam ondernemen geleid. Zij heeft vele nevenfuncties gehad, waaronder kroonlid van de Sociaal Economische Raad en diverse commissariaten.

Jacqueline Cramer maakt zich al haar leven lang sterk voor een beter milieu. Als milieuactivist, als wetenschapper, in het bedrijfsleven, en de laatste jaren in de politiek. Haar motto is ‘duurzaamheid is van iedereen’. Op Joop.nl zal ze opiniestukken schrijven over duurzaamheid, energie en politiek.

Een verloren weddenschap

Wijkgerichte aanpakt om huizen energiezuinig te maken, vergroot de betrokkenheid van mensen onderling, is efficiënter en goedkoper

Er zijn van die weddenschappen die je graag verliest. Vorig jaar sloot de minister van Vrom een weddenschap met de Stichting Kom op voor een duurzame wijk. Tenminste 50 woningen in de Arnhemse wijken Sint Marten en Sonsbeekkwartier moesten voor 1 april 2010 30% energiezuiniger gemaakt worden. Ze hebben het gered en daarom krijgen de bewoners nu als tegenprestatie een subsidie van 2100 euro.

Eigenaren van deze woningen zijn nog eens slim. Want door hun nek uit te steken krijgen ze relatief veel financiële ondersteuning. Over niet al te lange tijd zullen andere huiseigenaren hetzelfde moeten gaan doen maar dan met minder subsidie. Want in de bestaande bouw is het tempo van energie besparen lang niet hoog genoeg.

Net voor de val van het kabinet hadden Eberhard van der Laan (WWI) en ikzelf extra maatregelen voorbereid om met energiebesparing in de bestaande bouw een megasprong te maken. Het voorstel was om elk energiebedrijf te verplichten eenzelfde percentage woningen per jaar energiezuiniger te maken. De investeringen zouden zij dan in samenwerking met banken en pensioenfondsen voorschieten. De energiekosten die worden uitgespaard, storten de eigenaren van de woningen in een aantal jaren terug. Zo’n ‘witte certificaten’ systeem kan de hobbel wegnemen bij individuele huiseigenaren om te investeren in energiebesparing.

Als het energiebedrijf dit wijkgericht aanpakt, groeit de betrokkenheid van de mensen onderling en gebeurt het werk efficiënter en goedkoper. De ervaring leert dat zo’n wijkgerichte, collectieve aanpak werkt. Kijk maar naar Arnhem. Mensen stimuleren en helpen elkaar. Het systeem van witte certificaten wordt nu inzet van de verkiezingen. Als het aan mij ligt, gaan we ervoor. Het bespaart energie en geld, en is een positieve actie in de wijk. Wedden dat we daar mensen enthousiast voor weten te krijgen!

Tot slot twee tips om energie te besparen: Gebruik energiezuinige verlichting en doe het licht uit bij onnodig gebruik.

Doe, net als ik, op zaterdag 27 maart mee aan de actie Earth Hour, van 20.30 to 21.30 uur gaat het licht uit voor het milieu.

Geef een reactie

Laatste reacties (10)