1.121
138

Journalist

Erwin Lamme heeft HBO-communicatiesystemen gestudeerd. Daarna heeft hij diverse banen gehad, onder andere als redacteur bij Veronica Magazine. Tegenwoordig werkt hij voor de Gooi- en Eemlander.

Een verstandig mens is zowel kritisch op de PVV als de islam

Beide bevatten veel radicale elementen waar niemand beter van wordt

De titel van dit stuk is een poging tot nuance, maar ik ga natuurlijk meteen de fout in door zowel de PVV als de islam op een hoop te gooien. De PVV is meer dan een radicale anti-islam partij. En de islam kent vele stromingen. Het gaat me dan ook vooral om de uitwassen.

Laat ik beginnen met de PVV. Het blijft verbazingwekkend hoe groot de aantrekkingskracht van de PVV is op het Nederlandse electoraat en in het bijzonder op Limburgers. De PVV-politici gedragen zich in het parlement doorgaans als een stel politieke hooligans, maar vreemd genoeg behoort de PVV sinds 2010 tot de grotere partijen in Nederland. Ook nu weer staat de PVV op winst in de peilingen.

Je zou haast denken dat PVV-kiezers met name in het zuiden van het land niet helemaal sporen, maar Joost Zwagerman heeft hier al eens een stokje voor gestoken: het is niet verstandig om de PVV-kiezers weg te zetten als achterlijke tokkies omdat je hun ongenoegens zodoende miskent en bovendien zou het Wilders in de kaart spelen. Zwagerman had wellicht een punt, maar het blijft weinig fraai dat kiezers op een partij stemmen die de islam wil onderdrukken en die Marokkanen demoniseert.

Het is tegelijk weinig fraai om de islam in bescherming te nemen, zoals vaak de linkse reflex is. Het gebeurt te vaak en te makkelijk dat critici van de islam worden weggezet als islamofoben. Het is evident dat bepaalde stromingen binnen de islam zoals het salafisme en het wahabisme voor veel ellende zorgen. Het betreft hier onderdrukking van vrouwen, homo’s, persvrijheid en vrijheid in het algemeen. Vrijwel dagelijks zijn er brute aanslagen in landen als Irak, Pakistan en Afghanistan. En in Afrikaanse landen als Ethiopië, Nigeria en Mali zorgen radicale islamitische organisaties voor dood en verderf.

Het valt derhalve moeilijk vol te houden dat de islam een onschuldige religie is. Bovendien gaat een vergelijking met het christendom en het jodendom nauwelijks op: joden en christenen zaaien geen dood en verderf. De enige overeenkomsten zijn dat deze religies ook werken met één god en dat er binnen het jodendom en het christendom ook achterlijke stromingen zijn. Maar zij plegen echter geen aanslagen.

Ik zou dezelfde fout maken als Wilders door alle islamitische stromingen op een hoop te gooien. Het spreekt voor zich dat de meeste moslims gematigd zijn en net als de meeste westerlingen doodnormale mensen zijn. Het zou dan ook mooi zijn als de gematigde krachten in de wereld samen optrekken tegen de radicalen. Maar helaas gebeurt het te weinig dat liberale en gematigde moslims afstand nemen van de radicale islam.

Misschien is dit wel de reden dat de Arabische Lente is mislukt. Wat begon als een strijd voor meer vrijheid is geëindigd in een strijd voor meer islam en minder vrijheid. In Egypte, Tunesië en Libië lijkt er sprake van een verslechtering aangezien de radicale islam aan invloed heeft gewonnen, ook al zijn de dictators verdreven. In Egypte worden tegenstanders van het regime opgepakt en gaan er zelfs geluiden op om alcohol te verbieden. En dat voor een land dat voor een deel leeft van toerisme.

De conclusie kan derhalve zijn dat het gerechtvaardigd is om zowel kritisch te zijn op de PVV als op de islam. Beide bevatten veel radicale elementen waar niemand beter van wordt. In Buitenhof enkele weken geleden zei een Marokkaanse Nederlander dat veel moslims kuddegedrag vertonen: men houdt zich blind vast aan de islam die volgens hen de onbetwistbare waarheid verkondigt.

Hetzelfde kuddegedrag vindt men ook bij de PVV-kiezer die blind achter Wilders aanloopt. De filosoof Nietzsche zei al dat het een uitdaging is voor ieder mens om zich los te maken van de kudde en om vooral op zichzelf te leunen. Alleen dan kan een individu met zijn volle verstand in de wereld staan.

Geef een reactie

Laatste reacties (138)