626
6

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Een verzameling lichaamsdelen

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: kijken we anders naar vrouwen dan naar mannen?

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

De meeste vrouwen zullen van het nu volgende onderzoek zeggen dat ze dat altijd wel wisten en mannen zullen onmiddellijk beweren dat het typisch Stapel-onderzoek is, maar onderzoekers hebben vastgesteld dat als we naar vrouwen kijken we de verschillende lichaamsdelen het eerst zien (lekkere kont, stevige borsten) en als we naar mannen kijken zien we allereerst de hele persoon.

We kunnen daar ook nog eens niets aan doen, want het gebeurt vanzelf in onze hersenen. Zie het als een fotomozaïek bestaande uit talloze kleine fotootjes die weer een geheel maken. Onze hersenen hebben daar twee mechanismen voor: een globaal en een lokaal framework om ernaar te kijken. Om te begrijpen wat je ziet moet je het op die twee manieren kunnen bekijken. En raad nu eens; die twee manieren zijn ook aan het werk als we naar mannen en vrouwen kijken. Dit alles lijkt te bevestigen dat vrouwen vaak als object gezien worden.

Voor het onderzoek werden in willekeurige volgorde foto´s van volledig geklede alledaagse mannen en vrouwen van hoofd tot knie en in de camera kijkend gepresenteerd. De uitkomsten waren consistent: steeds werden de lichaamsdelen van vrouwen het gemakkelijkst waargenomen en de man als geheel in zijn omgeving. Je hoort vaak dat vrouwen als object in de media gebruikt worden en dat dit geheel gebaseerd is op de lage driften van heren, maar het boeiendste van het onderzoek is dat zowel mannen als vrouwen zo waarnemen.

Mensen die het onderzoek interpreteren zijn snel met evolutionaire processen uit de kast te halen. Mannen zijn altijd op zoek naar een vruchtbare vrouw (zandloperfiguur met een flink achterwerk en stevige borsten) om wat zaad te lozen en zo flink wat nakomelingen te krijgen, terwijl vrouwen altijd op de loer zijn om de beste man met het beste zaad aan de haak te slaan en die doen dat door in de gaten te houden hoe de concurrentie is. Hoe het precies verklaard moet worden weten we eigenlijk niet, maar wel vanaf nu dus dat we anders naar vrouwen dan naar mannen kijken.


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (6)