811
27

journalist

Na opleidingen in journalistiek en communicatie maakte Jeroen Mirck (1971) carrière in de vakbladjournalistiek. Bij Adformatie en Emerce specialiseerde hij zich in marketing en nieuwe media. Van 2009 tot 2010 stond hij als redacteur aan de wieg van Joop.nl. Momenteel is hij zelfstandig journalist en communicatie-adviseur, met een passie voor bloggen en social media. Hij deelt zijn kennis op het weblog JeroenMirck.nl. Namens D66 is hij raadslid in stadsdeel Amsterdam Nieuw-West.

Een voetballoos weekend is niet genoeg

Er is meer aan de hand. Hoe kon het gebeuren dat een vijftal jongens tot twee maal toe kon inschoppen op een liggende man terwijl niemand ingreep?

B-junioren schoppen grensrechter dood. Soms wil je het nieuws niet geloven, terwijl je weet dat openbare geweldpleging aan de orde van de dag is. Tegen zessen gisteravond krijgt de anonieme grensrechter een naam: Richard Nieuwenhuizen, 41 jaar, vader van drie kinderen.Dan besef je pas echt: er is een mens doodgeschopt op een voetbalveld. Door een stelletje kinderen.
Betrokken jeugdspelers van voetbalvereniging SV Nieuw Sloten zijn nog dezelfde dag gearresteerd en als lid geroyeerd. Het B1-team is ook direct teruggetrokken uit de competitie. Diverse clubs pleiten inmiddels voor een voetballoos weekend. Een goed signaal, maar Richard Nieuwenhuizen heeft er weinig meer aan.

Het pijnlijkste van alles was het lakse optreden van de KNVB. De bestuurders van de getroffen voetbalclub SC Buitenboys uit Almere beklaagden zich gisteravond in Pauw & Witteman dat de voetbalbond pas vlak voor de uitzending telefonisch contact met hen had. Dat is anderhalve dag na het incident.

Maar er is meer aan de hand. Hoe kon het gebeuren dat een vijftal jongens tot twee maal toe kon inschoppen op een liggende man terwijl niemand ingreep? En hoe is het in vredesnaam mogelijk dat er aanvankelijk niet eens werd nagedacht over het bellen van de politie?

De voetballerij lijkt bijna apathisch als het gaat om agressie op de velden. Het is zo’n schering en inslag dat het schijnbaar wordt gedoogd dat jonge spelers bijkans (of zoals gisteren: compleet) ontsporen als ze een kaart krijgen of buitenspel lopen. Om nog maar te zwijgen over de hysterische ouders (vaak vaders) langs de lijn.

Levenslange schorsingen van de schuldigen zijn een eerste stap, maar er moet veel meer gebeuren. Volgens de KNVB wijzen cijfers uit dat de meeste incidenten in het jeugdvoetbal juist bij B-junioren voorkomen. Die leeftijdsgroep verdient dus extra aandacht. En dan bedoel ik dus geen kickbokstraining, maar projectmatige aandacht voor fairplay, agressie-beheersing en algemene normen en waarden. Want het kan zo niet langer.

We mogen niet accepteren dat voetbal oorlog is. Dat vraagt actie van KNVB, clubs, spelers én ouders langs de kant. Want hier zit iets fundamenteels mis in de opvoeding. Het helpt als profvoetballers niet langer gaan protesteren tegen terechte rode kaarten, maar iedereen in de voetballerij moet eens goed in de spiegel kijken. Misschien dat het spelletje dan ooit weer ‘gewoon’ een spelletje wordt.

Volg Jeroen Mirck ook op Twitter

Opinies over deze kwestie

Evert de Vos: Hoe keurige huisvaders in scheldende monsters veranderen
Abdelkader Benali: Marokkanen als reservaatdieren
Nourdeen Wildeman: Maakt de haatbaard plaats voor de nuancebaard?
Auke Hulst: De comeback van ultrageweld
Malika el Allaoui: Ons kikkerlandje ligt liever aan het infuus van sensatiezucht
Mihai Martoiu Ticu: Wilders liegt
Alexander Francino: Gedode grensrechter aan de winnende hand
Jan Dirk de Jong: Hebben de Marokkanen het nou weer gedaan?
Murat Isik: De eenzame man met de vlag
Bart Schut: De dood van een grensrechter
Claudia Biegel: Voetbal is helemaal geen oorlog
Jeroen Mirck: Een voetballoos weekend is niet genoeg
Dennis l’Ami: Peter R. de Vries zet zich buitenspel met kritiek op grensrechters

Geef een reactie

Laatste reacties (27)