Laatste update 15:57
2.848
8

Publicist

Sander Bazelmans (32), oprichter van een dierenrechtenorganisatie met een passie voor schrijven

Eenzijdige desinformatie en knuffelboeren

De media blijken tegenwoordig in blinde paniek te raken wanneer het dierenactivisten en boeren betreft.

“Tachtig boeren en bouwers demonstreren bij bijeenkomst over dierenrechten in Ede”, kopte De Gelderlander vrijdag. De demonstranten kwam naar eigen zeggen in actie om een tegengeluid te laten horen. Volgens de geïnterviewde vrouw in het artikel zou Partij van de Dieren-fractievoorzitter Esther Ouwehand op deze avond spreken met een inbreker. En hiermee heulen.

Deze ‘inbreker’ is de Britse Ed Winters, beter bekend als Earthling Ed. Hij is bekend van vele Youtube-video’s waarin hij mensen stevig doch zeer sympathiek aan de tand voelt over hun eet- en leefgewoonten. Tevens geeft deze ‘inbreker’ over heel de wereld lezingen op universiteiten, die kunnen verschillen van de Radboud Universiteit in Nijmegen tot Harvard University in Boston. Ik ben zelf bekend met zijn werk: ook ik ben één van zijn 280.000 Instagram-volgers, en nimmer heb ik de beste man zien inbreken.

Bekrast voertuig
Enfin. Laten we het hebben over de demonstratie van de aanwezige boeren. De boeren hadden massaal gehoor gegeven aan wat de geïnterviewde vrouw “één appje” noemt. Zij lieten hun mening horen door middel van bier drinken, luide muziek, toeterende tractoren en een barbeque. Het resultaat van de demonstratie was kapot gras, een omvergereden slagboom en een met een scherp voorwerp bekrast voertuig van een van de bezoekers van de avond.

Desondanks schrijft De Gelderlander dat de actie ‘netjes en ordelijk’ verliep. In hetzelfde artikel wordt met geen woord gerept over de werkelijke aangelegenheid die binnen plaatsvond. Er was geen interview met iemand die keurig had kunnen uitleggen waar de avond over ging. Zelfs de drie boeren-‘infiltranten’ in de zaal, die hoopten op informatie over een nieuwe stalbezetting maar naar huis gingen met 2 uur aan informatie over de toekomst van veganisme, werd niet gevraagd naar de werkelijke inhoud van de avond.

Appgroep
Niet alleen De Gelderlander maakt zich schuldig aan eenzijdige desinformatie, ook Omroep Brabant, het Brabants Dagblad en zelfs de NOS doen fanatiek mee aan de hetze. Zo ontstond er vorige week nog commotie over een appgroep waar dierenrechtenactivisten zouden oproepen tot een stalbezetting en zelfs het in brand steken van een stal. In de artikelen kwamen screenshots voorbij die dat zouden bewijzen. Factchecken leek daarbij niet nodig, met honderden boeren op straat en een nodeloos slapeloze nacht voor boer Gerbert en zijn familie. Niets bleek namelijk minder waar; de appgroep betrof een uit de hand gelopen grap afkomstig uit het boerenkamp.

Op mijn Facebook-pagina vroeg ik mij openlijk af waar deze desinformatie vandaan komt. De media blijken tegenwoordig in blinde paniek te raken wanneer het dierenactivisten en boeren betreft. Er werd gevraagd om het rectificeren van deze artikelen vol onjuiste informatie, maar enige reactie bleef uit. Wederom werd er niemand geïnterviewd. Met meer blinde paniek bij de knuffelboeren als gevolg.

Geef een reactie

Laatste reacties (8)